Slutt for den gamle tegneserien

Rocky gjenoppstår i magasinform.

• Les tegneserier på Dagbladet.no

(Dagbladet.no): Egmont har overtatt rettighetene til Rocky etter Schibsted-forlagene, og gjennomfører nå omfattende endringer med bladet.

Blant annet kuttes de fleste gjesteseriene, og byttes ut med journalistikk om popkultur. I stedet for å være et tegneserieblad blir Rocky heretter et livsstilsmagasin, slik det allerede er i Sverige.

- Rundt regnet blir det 40 prosent Rocky-striper og 60 prosent journalistikk, sier redaktør Erik Møller Solheim til Dagbladet.no.

Mer Gravem

Redaktøren, som har erfaring fra blant annet Dagbladet Fredag og Aftenposten, lover journalistikk med mye temperatur, skrevet av noen av landets flinkeste skribenter.

- Rocky-figuren har veldig elsk/hat-forhold til ting, han er ikke likegyldig til noe. Jeg ønsker at den innstillingen skal overføres til journalistikken - at folk skal få skrive om ting de virkelig brenner for. Målet er at det journalistiske produktet blir en fullverdig grunn til å kjøpe magasinet, og at vi skal nå Rocky-lesere som ikke er typiske tegneserielesere. Det er nok en del av de som leser Rocky i Dagbladet som ikke definerer seg selv som tegneseriekjøpere, mener Møller Solheim.

Han ønsker ikke å si for mye om hvilke journalister som skal jobbe med bladet, men Dag F. Gravem - som oversetter Rocky til norsk - skal også bidra med tekst.

ROCKY BLIR MAGASIN: Og slik oppfattet Martin Kellerman sitt første møte med Rocky magasins svenske redaktør.
ROCKY BLIR MAGASIN: Og slik oppfattet Martin Kellerman sitt første møte med Rocky magasins svenske redaktør. Vis mer

- Han er en utrolig dyktig oversetter, som utvilsomt har bidratt til å gjøre Rocky så populær i Norge. Han vil få flere oppgaver, og sitter med en kompetanse langt ut over det å oversette serien, sier han.

Ikke et hipstermagasin

svenske Egmonts hjemmesider heter det at magasinet henvender seg til «early adopters med en hög internetmognad som är modemedvetna, tänker på sitt utseende, har en egen stil, teknikintresserade, konsumerar mycket spel/film/musik».

- Er det et hipstermagasin dere vil lage?

- Nei, det vil jeg ikke kalle det. Vårt blad kommer nok til å skille seg noe fra den svenske profilen ut fra hva vi tror vil fungere i Norge, sier han.

Mange har lagt vekt på den profilmessige forskjellen mellom Rocky i Norge og Sverige. Her hjemme oppfattes Rocky ofte som en rockefavoritt - i seriens begynnelse hang han for eksempel på rockebula Last Train - mens han i Sverige kanskje appellerer mer til hip hop-tilhengere. Eller?

- Martin Kellerman mener selv denne forskjellen er litt overdrevet, og at han stadig blir overrasket over at så forskjellige folk legger sine følelser inn i karakteren. Martin og jeg er ikke nødvendigvis som to dråper vann, men jeg kjenner meg i hvert fall ekstremt godt igjen i alter egoet hans.

Den første utgaven av «nye Rocky» utgis 5. mars.

Pondus bytter jobb

Egmont har også sikret seg rettighetene til Pondus, og årets første nummer byr på flere endringer.

Blant bytter Pondus jobb, fra bussjåfør til bartender, når Turid-Laila bestemmer seg for å dra på jordomseiling.

Også i forhold til biserier blir det endringer. Det blir mer Rocky, Karine Haaland og Øyvind Sagaasens «Radio Gaga». Av utenlandske serier kan man også nevne den anerkjente skotske tegneserieforfatteren Kieran Meehan.

Det første nummeret har releasefest i Oslo førstkommende torsdag.