Slutt for Gåte?

Tar pause på ubestemt tid.

(Dagbladet.no): Folkmetal-bandet Gåte kan være historie.

Medlemmene klarer ikke å gi noe klart svar på om de vil spille sammen igjen.

- Det er helt umulig å si. Jeg kan ikke svare på det, men akkurat nå er det riktig å ta seg en pust i bakken og gjøre andre ting, sier gitarist Magnus Børmark til NRK.

Ulike ambisjoner

Etter en konsert i Minneapolis i oktober er det altså slutt - i hvert fall for en stund.

Ulikt ambisjonsnivå innad i bandet skal være årsaken til pausen.

- Vi var i Tyskland og fikk god respons. Vi fant da ut at vi kunne lykkes der ved å satse 100 prosent, men Gunnhild ville ikke satse så mye og da var det liten vits, sier Bømark.

- Vi skjønte vi kunne gjøre det bra i Tyskland. Men også at det ville bli som å starte på nytt. Vi måtte gi ut ny plate ganske raskt og bruke et par år på å komme i posisjon. Kanskje mer. Jeg begynte å tenke. Har jeg krefter til å bestige dette fjellet?

UTMATTENDE PROGRAM: Gåte har spilt over 350 konserter. Her fra en opptreden på Norwegian Wood i Oslo. FOTO: JON TERJE H. HANSEN
UTMATTENDE PROGRAM: Gåte har spilt over 350 konserter. Her fra en opptreden på Norwegian Wood i Oslo. FOTO: JON TERJE H. HANSEN Vis mer

- Jeg kom til at det har jeg faktisk ikke. Jeg har brukt hele ungdomstiden min på Gåte. Jeg elsker bandet, men jeg har komme til et punkt der jeg trenger hvile, og trenger påfyll. Jeg trenger noe annet, sier vokalist Gunnhild til Adressa.

- Ikke oppløsning

I helgen spilte Gåte for et knippe Coop-ansatte i Olavshallen i Trondheim. Da visste få i salen hvor spesiell konserten var.

Da søskenparet Gunnhild og Sveinung Sundli ble intervjuet i Magasinet tidligere i år, ble de spurt om det noen gang hadde vært fare for at bandet ville bli oppløst.

- Noen ganger, da jeg hadde det som verst i puberteten. Jeg var lei av å øve og spille og visste ikke om jeg ville holde på med dette, svarte Gunnhild.

For fortvilte fans kommer uansett bassist Gjermund med følgende beskjed:

- Det er tøft, men det er en trøst at det ikke er definitivt slutt. Det er en grunn til at vi kaller det pause og ikke oppløsning, sier han til Adressa.

Gåte gikk rimelig sensasjonelt til topps på hitlistene med albumet «Jygri» i 2003. Oppfølger «Iselilja» lå 16 uker på VG-lista i fjor.

Ifølge Adressa har Gåte spilt over 350 konserter, inkludert alle de store festivalene.

SØSKEN OG KOLLEGER: - Vi er glade i hverandre Sveinung og jeg, og jeg gleder meg til at Sveinung i hvert fall en periode bare skal være broren min, sier vokalist Gunnhild til Adressa.