Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Slutt for «Olsenbanden jr.»-filmene

Nordisk Film legger ned filmproduksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nordisk Film & TV legger ned sin filmproduksjon med øyeblikkelig virkning. Dermed blir det blant annet slutt på Olsenbanden jr.-serien, som har gått som en farsott på norske kinoer.

Fra 2001 har danskeide Nordisk Film fått over 224 millioner kroner i offentlig støtte - klart mest av de norske produksjonsselskapene, ifølge tall Aftenposten hentet inn i sommer. Selskapet har vært den klart største leverandøren av barne- og familiefilm de siste årene.

Nedleggelsen kommer som en følge av en endring i støtteordningene for film.

Tar ikke risikoen
Nordisk Film har, ved siden av «Olsenbanden jr.»-filmene, også laget titler «Kurt Blir Grusom», «Venner for livet», «Ulvesommer» og «SOS Svartskjær».

- Dette kommer som et resultat av en ordning som vi har protestert kraftig mot i ett år. Nå som den nye ordningen likevel blir innført, har vi kommet til at vi ikke kan ta risikoen det vil innebære å lage barne- og familiefilm, sier Stein-Roger Bull, administrerende direktør i Nordisk Film og TV Production Norge, til Dagbladet.no.

Den nye billettstøtteordningen innebærer at det settes et lavere tak på hvor mye offentlig støtte en film kan gå. Stein-Roger Bull sier Nordisk Film ikke har hatt som mål å tjene seg søkkrike på barnefilm, men at risikoen for å gå i tap nå blir for stor.

- Vi er avhengig av å gå i balanse. Nå blir satsingen for risikabel, sier Bull.

Dårlig for barnefilmer
Rune H. Trondsen, produsent i Nordisk Film, forteller at de har hatt ambisjoner om å lage to barnefilmer i året. Målet har hele tiden vært å tjene så mye penger på i hvert fall én av dem, at man kunne spytte pengene inn i videre produksjon.

- Vi ønsket ikke å legge ned. Den nye filmstøtteordningen er generelt tryggere for det norske filmmiljøet, men for filmer som har ambisjoner om å nå et større publikum, som for eksempel barnefilmer, blir dette en dårlig ordning. Vi går ut av det nå, fordi det ikke lenger blir lønnsomt, sier Trondsen til Dagbladet.no.

- Hva med Olsenbanden.jr?

- Olsenbanden.jr er en vare som andre varer. Hvis noen vil kjøpe den er det noe vi må vurdere.

- Hva skjer med de ansatte?

- De blir bedt om å gå.

Ifølge Stein-Roger Bull er det to produsenter som nå mister jobbene sine. «Olsenbanden jr. og mestertyvens skatt» får premiere som planlagt i begynnelsen av neste år, men den sjuende filmen som var planlagt i sommer stanses.

Fare for barnefilmen
Leif Holst-Jensen i Produsentforeningen beklager beslutningen til Nordisk Film, og sitter for tiden i møte med Norsk Filminstitutt for å drøfte den alvorlige situasjonen.

- Vi har jo visst at det nye regelverket skulle gjøre det tøffere å produsere barnefilm. Men det er fryktelig synd at Nordisk Film som den største produsenten kaster inn håndkleet, sier han til Dagbladet.no.

Han mener det er kulturpolitisk svært viktig at det lages barne- og familiefilm også for norsk kinopublikum.

- Frykten nå er jo at dette er noe som sprer om seg, at det ikke lenger blir selskaper som står i kø for å lage filmer. Det neste året kan bli mye tøffere for filmbransjen, sier han.

Nedleggelsen kan også gjøre det langt vanskeligere for den nye kulturministeren å nå målet om markedsandeler som Trond Giske hadde satt seg.

Mange av barnefilmene til Nordisk filmdistribusjon har nemlig blitt svært godt besøkt på kino, blant dem «Olsenbanden jr. på rocker'n» (410 000 besøk), «Olsenbanden Jr. går under vann» (329 000), «Ulvesommer» (263 000) og «Venner for livet» (194 000).

TUNG AVGJØRELSE: Stein Roger Bull fra Nordisk Film tar ikke risikoen på å lage familiefilm lenger. Nå skal Nordisk bare lage noe voksenfilm under underbruket Neo Film. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
TUNG AVGJØRELSE: Stein Roger Bull fra Nordisk Film tar ikke risikoen på å lage familiefilm lenger. Nå skal Nordisk bare lage noe voksenfilm under underbruket Neo Film. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!