Slutt for Poesitid

Annenhver uke vier Poesitid en halvtime til et forfatterskap på NRK P2.

(Dagbladet.no): Her blir nye stemmer og diktsamlinger presentert i ro og mak.

Men fra nyttår forsvinner programmet.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, handler det om at NRK ikke vil betale like mye som de gjør i forfatterhonorarer.

Ny lyrikk taper

Kanalsjef i P2, Herborg Bryn, bekrefter:

- Dikt er ganske dyrt å bruke. Vi har fått klare signaler fra ledelsen om å spare ganske mye, sier Bryn til Dagbladet.no.

P2 utvider serien Min ønskedikter, som hittil har alternert med Poesitid, til et heldekkende tilbud. Her presenterer NRKs medarbeidere sin favorittpoet. Alf Prøysen, Inger Hagerup, Nordahl Grieg og Henrik Ibsen er de siste som er presentert her.

Ikke akkurat ny, norsk lyrikk:

- Du har rett i at det helt nyeste vil lide mest under dette, sier Herborg Bryn.

Symptom

- Et pustehull for den rolige refleksjon over ordet, diktet, blir borte, sier Helge Torvund, Dagbladets lyrikkanmelder.

Torvund er også diktlærer i forumet Diktkammeret, der han opplever enorm interesse for dikt: Hit kommer det inn flere tusen dikt hver måned.

Torvund har liten forståelse for at sparing av forfatterhonorarer er årsaken til nedleggelsen:

- Personlig har jeg svært vanskelig for å forstå at noen skarve kroner til lyrikere er noe å snakke om i en mediebedrift der man skaper program med utgiftsposter av helt andre dimensjoner, mener Torvund.

- Om man skylder på penger, ser jeg det som et symptom på at diktet ikke lenger har prioritet. NRK tar ikke ansvar for å få fram det langsomme og reflekterte. Man klirrer med myntposen og overdøver den indre røsten som sier at «et ord er et under», avslutter Torvund.

Hva synes du?

LITEN FORSTÅELSE: - Poesitid har har vært et unikt tilbud i norsk radio som kanskje bare NRK kan ivareta og som jeg mener de burde se et ansvar for, sier Helge Torvund. Han tror NRK hadde tjent på å satse på denne typen programmer. Foto: Erling Hægeland
NY POESI VIL LIDE: Men Herborg Bryn peker på at Min ønskedikter har blitt «veldig populært», og at det i første omgang er snakk om et halvt år. - Det er jo ikke slik at når vi tar noe vekk, så kommer det aldri igjen, sier Bryn.