KJÆR KARAKTER: Hercule Poirot, spilt av David Suchet, har lenge vært en kjær karakter, både på TV-skjermen og i Agatha Christies bøker. Etter å ha spilt den populære etterforskeren i 24 år takker Suchet for seg når den aller siste episoden av serien sendes om to uker. Foto: Stella Pictures
KJÆR KARAKTER: Hercule Poirot, spilt av David Suchet, har lenge vært en kjær karakter, både på TV-skjermen og i Agatha Christies bøker. Etter å ha spilt den populære etterforskeren i 24 år takker Suchet for seg når den aller siste episoden av serien sendes om to uker. Foto: Stella PicturesVis mer

Slutt for Poirot etter 24 år

- Det var den tøffeste innspillingen i hele min karriere.

(Dagbladet): Forfatter Agatha Christie stod bak suksessbøkene om den belgiske detektiven Hercule Poirot, som også er blitt en svært populær TV-serie.

Det er nesten et kvart århundre siden serien basert på Christies bøker ble sendt for første gang, og David Suchet har spilt rollen som den sjarmerende detektiven hele veien. Nå er det imidlertid ikke lenge til Poirot løser sin aller siste sak.

Slutt etter 24 år I fjor høst ble det kjent at serien, som vanligvis sendes som påskekrim her til lands, skulle avsluttes, og om to uker vil den siste episoden sendes på britiske TV-skjermer.

I 70 episoder har Suchet løst mordmysterier iført hatt, frakk og den karakteristiske mustasjen. I et intervju med The Telegraph forteller skuespilleren at den siste inspillingsdagen var svært vanskelig.

- Jeg kan ikke nekte for at det var den tøffeste innspillingen i hele min karriere. Poirot har vært min beste venn, en del av min familie og mitt liv. Han har latt meg få en karriere jeg ikke tror jeg ville hatt uten ham. Han har gitt meg stabilitet i et ellers usikkert yrke, sier Suchet.

Fans over hele verden Gjennom rollefiguren Poirot har Suchet blitt en internasjonal stjerne, og gjennom 13 sesonger har den karismatiske detektiven funnet veien inn i mang en TV-titters hjerte:

- Folk fra hele verden skriver til meg og forteller hvordan Poirot har hjulpet dem gjennom sykdom og tøffe tider. Han har trøstet dem fordi de føler seg trygge med ham, forteller skuespilleren.

Hovedrolleinnehaveren har en teori på hvorfor serien, og ikke minst detektiven selv, har blitt så populær over store deler av verden.

- Han er populær fordi han har gode manerer. Han er veldig respektfull og sjarmerende, men min svigersønn gav den beste forklaringen jeg har hørt på det spørsmålet. Han mener Poirot er så godt likt fordi han er et godt moralsk forbilde og folk ønsker å være som han, sa Suchet til Mirror.

- Når Poirot løser en sak føler man at verden er blitt et bedre sted.

Den siste sesongen av «Poirot» skal sendes på NRK, men datoen er foreløpig ikke fastsatt.

Nye Poirot-bøker Mellom 1920 og 1975 skrev Agatha Christie over 30 bøker om Hercule Poirot, som i siste bok døde av hjerteproblemer. Det kan allikevel se ut til at den populære etterforskeren kan gjenoppstå fra de døde, da det tidligere i høst ble kjent at den britiske forfatteren Sophie Hannah har fått tillatelse til å skrive en ny bok om den sjarmerende detektiven.

Til The Guardian fortalte Hannah at hun har hatt ideen til en ny kriminalroman i to år, og etter å ha presentert en 100 siders skisse for Christies forlag og familie fikk hun tillatelse til å skrive den neste boka i Poirot-serien, som vil bli publisert i september til neste år.

Den kommende boka vil ikke inkludere Poirots bestevenn Arthur Hastings, og handlingen vil finne sted mellom Christies bøker «The Mystery of the Blue Train» (1928) og «Peril at End House» (1932). Flere detaljer enn disse vil ikke forfatteren røpe.

24 ÅR PÅ TV: Mellom 1920 og 1975 skrev Christie over 30 bøker om detektiven Hercule Poirot, og TV-serien basert på bøkene har holdt på i 24 år. Foto: Stella Pictures
24 ÅR PÅ TV: Mellom 1920 og 1975 skrev Christie over 30 bøker om detektiven Hercule Poirot, og TV-serien basert på bøkene har holdt på i 24 år. Foto: Stella Pictures Vis mer