Slutt på harde, flate musikkpakker under treet?

Digitalt salg til værs, mens cd-salget stuper.

MEST SPILT: Jarle Bernhoft kaller kritikere av strømmetjenester som Wimp og Spotify for «grinebitere». Det hører med til historien at Bernhoft er mest spilt av norske artister hos Wimp. Her fra gårsdagens Nobelkonsert. Foto: Scanpix
MEST SPILT: Jarle Bernhoft kaller kritikere av strømmetjenester som Wimp og Spotify for «grinebitere». Det hører med til historien at Bernhoft er mest spilt av norske artister hos Wimp. Her fra gårsdagens Nobelkonsert. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Går vi mot den siste jula med harde, flate musikkpakker under treet?

EN SKREMMENDE TANKE for noen av oss, men flere aktører i platebransjen mener det. Salget av musikk i fysisk format stuper, mens inntektene fra strømmetjenester som Wimp og Spotify stiger kraftig. Når alle har tilgang til det globale musikkbiblioteket, havner cd-samlingen i kjellerboden.

Vi som ønsker oss vinylplater eller cd-bokser til jul går ikke kollektivt i grava med det aller første, men det er tydelig hvilken vei vinden blåser.

Et tegn i tida: Albumet Dagbladet og mange andre musikkredaksjoner har kåret til årets beste, Frank Oceans «Nostalgia, Ultra», er ikke engang tilgjengelig i fysisk format, eller for den saks skyld til salgs i det hele tatt.

ETTER EN KONFLIKT med plateselskapet Def Jam la Ocean like godt «plata» ut på nettet til gratis nedlasting i mp3-format. Ikke nødvendigvis en strategi å anbefale flertallet av Oceans artistkolleger, men absolutt et signal om den reduserte betydningen av stykksalg av fysisk produkt. At alle som skriver om Ocean kan lenke til eller la leserne spille av og dele musikken direkte, viser samtidig kraften i nettet som musikkformidler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer