NRK-lisens

Slutt på NRK-lisensen

Ifølge kulturminister Linda Hofstad Helleland blir det slutt på NRK-lisensen.   

SKROTER NRK-LISENSEN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland bekrefter til NRK at NRK-lisensen skrotes. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKROTER NRK-LISENSEN: Kulturminister Linda Hofstad Helleland bekrefter til NRK at NRK-lisensen skrotes. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kulturministeren sier til NRK at det foreløpig uklart hvordan en ny finansieringsmodell for NRK vil bli.

Kulturdepartementet opplyser nå at NRKlisensen skrotes, men ny modell er ennå ikke valgt. Regjeringen utreder en medieavgift, og denne vil vurderes opp mot en ordinær finansiering over statsbudsjettet.

Kulturdepartementet holder en pressekonferanse angående lisensen klokken 16.30 i dag.

- Nedslående

Bård Vegar Solhjell (SV) mener regjeringens forslag foreløpig er forvirrende, og forventer flere detaljer.

- Det er ikke helt lett å skjønne hva de mener. Mitt inntrykk er nå at de nå vil overlate til Stortinget å lage et konkret forslag. Det igjen gjør mitt poeng om at vi må sette i gang forhandlinger i Stortinget, enda mer aktuelt, sier han til Dagbladet.

- Vi vil ha et konkret forslag på bordet, sier Arild Grande, mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, til Dagbladet.

Han mener uttalelsene fra kulturministeren kan tyde på at det ennå ikke er blitt tatt noen stilling til ny finansieringsmodell for NRK.

- Hun har hatt over et halvår på seg etter at stortinget ønsket et forslag på bordet. Hun har fått rapporter fra to ekspertutvalg. Vi må bare vente til hva som kommer på pressekonferansen, men så langt er det nedslående, sier Grande.

Ba om økning i lisens

I fjor fikk NRK innvilget en lisensøkning på 25 kr per lisens, rundt en tredel av det de ba om. I år har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen bedt om en økning på beskjedne 30 kroner i sitt årlige lisensbrev.

I dagens statsbudsjett vil regjeringa ikke heve lisensnivået.

Dermed blir neste års lisens, som i år, på kr 2577, pluss 10 prosent moms, hvis det foreslåtte statsbudsjettet vedtas.

Mener økning ikke er nødvendig

- Det er ikke nødvendig å øke kringkastingsavgiften nå. Kringkastingsavgiften til NRK har økt mer enn den generelle prisstigningen de siste ti årene, samtidig som antallet lisensbetalere har økt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding.

Inkludert moms blir den endelige fakturaen fra NRK på 2834,70 kroner.

Dagbladet har vært i kontakt med Kulturdepartementets pressesenter, som ikke ønsker å kommentere saken. De viser til Hofstad Hellelands uttalelse til NRK.

Dagbladet kommer med mer.