Slutter å si «vestlig» og «ikke-vestlig»

Ømtålige begrep, mener SSB. Hva mener du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Har du tenkt over hva du egentlig mener når du bruker uttrykkene «vestlig» / «ikke-vestlig»?

Det har Statistisk Sentralbyrå (SSB), og nå slutter de å bruke dem, melder Aftenposten.

Trenger skillelinjer

I stedet erstattes vestlig med «EU / EØS, USA, Canada, Australia og New Zealand», og ikke-vestlig med «Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oseania unntatt Australia og New Zealand, og Europa utenom EU/EØS».

SSB holder fast ved at det er behov for å skille mellom disse to gruppene, blant annet for å beskrive innvandringen til forskjellige kommuner. Men de gamle uttrykkene har blitt for ømtålige, mener de.

- Det blir oppfattet som en slags rangordning, der verden deles mellom de fine og mindre fine, sier SSB-forsker Lars Østby til Aftenposten.

- Ikke mer belasta

Sylfest Lomheim, direktør i Språkrådet, er av en annen oppfatning.

BYTTER UT ORDENE: Lars Østby og resten av de ansatte i SSB har bestemt seg for å slutte å bruke uttrykkene «vestlig» og «ikke-vestlig». Foto: SCANPIX / BJØRN SIGURDSØN
BYTTER UT ORDENE: Lars Østby og resten av de ansatte i SSB har bestemt seg for å slutte å bruke uttrykkene «vestlig» og «ikke-vestlig». Foto: SCANPIX / BJØRN SIGURDSØN Vis mer

-  Ordene er ikke mer belasta i 2008 enn de var i 1978. Alle kjenner vestens rolle i den globale historien. Problemet er at ordene ikke er veldig presise. Men det er det mange ord som ikke er, altså, sier Lomheim til Dagbladet.no.

Han ser ingen grunn til at mannen i gata skal slutte å bruke dem, men mener likevel at SSBs avgjørelse om å kutte ut begrepene kan være fornuftig.

- Det blir mer tungvint med de nye begrepene deres, men presisjonsnivået blir langt høyere, påpeker han.

- Tenker «mørkhuda»

Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme, applauderer avgjørelsen til SSB.

- Når folk hører ordet «ikke-vestlig», tenker de i prinsippet «mørkhuda». Det i seg selv er stigmatiserende. Begrepet henger ikke på greip, det er ikke sånn verden er lenger, sier Thorbjørnsen til Dagbladet.no.

Han trekker paralleller til debatten om ordet «neger».

- Der spurte folk hva man skulle bytte ut ordet med. Men poenget er jo å slutte å bruke det, slik som vi må slutte å bruke feilaktige begreper. Det er bedre å gå over til noe som er klart og tydelig, som å ramse opp hvilke land man er fra, mener han.

Slutter å si «vestlig» og «ikke-vestlig»
IKKE PROBLEMATISK: Språkrådet-direktør Sylfest Lomheim ser ingen grunn til at mannen i gata skal følge SSBs eksempel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer