Slutter i momsprotest

En rekke norske artister vil tape store penger når momsreformen innføres 1. juli. I Bergen legger manageren til Leif Ove Andsnes ned virksomheten i protest. - Situasjonen er uutholdelig, sier Kjell Wernøe.

Både du som publikum og institusjoner innen teater, opera, ballett, konserter, kinoer og museer og gallerier vil gå klar av momsavgiften på 24 prosent. Men mange artister vil merke den nye reformen. De aller fleste artister benytter seg av managere som sørger for orden i papirene og kontakt med arrangører og konsertsteder.

Disse vil ifølge Finansdepartementet fra 1. juli kunne betraktes som konsulenter, en virksomhet som dermed skal momsbelegges.

En vurdering impresarioen Kjell Wernøe i Bergen er sterkt uenig i. Han er manager for blant andre Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Henning Kraggerud og vil med den nye reformen belaste artistene for 24 prosent ekstra i honorar for å dekke sine utgifter.

- Departementet lever åpenbart med den forestillingen at kunstnere selv har direkte kontakt med arrangører og konsertsteder. Faktum er at vi praktisk talt er kunstnernes forlengede arm og at vi dermed må betraktes som kulturarbeidere. Vårt arbeid og artistenes arbeid er vevd så tett inn i hverandre at det ikke er mulig å skille, mener Wernøe.

- Orker ikke lenger

Wernøe har i flere måneder jobbet sammen med flere aktører i norsk musikkliv for å unngå momsbelegging på sin virksomhet, men har fått alle innvendinger slått tilbake.

- Nå orker jeg ikke dette tøvet lenger. Og jeg akter ikke å bli tvunget inn i denne situasjonen når jeg i bunn og grunn er en kulturarbeider. Derfor avvikler jeg virksomheten som impresario fra 1. juli. Med mindre det skulle dukke opp løsning i 12. time.

- Latterlig

Også andre i kulturlivet sliter med momsreformen. DJ-er er blant de mest forvirrede. Deres virksomhet faller inn under kategorien «diskotek» og skal dermed momsbelegges.

- Det er jo helt latterlig. Det vi holder på med er liksom ikke kultur. Men vi representerer jo en av de aller største ungdomskulturene i vår tid. Vi spiller like mye til dans som Ole Ivars, for eksempel, sier DJ Olle Abstract

Statssekretær Ellen Mo i Finansdepartementet er ikke villig til å gå verken Wernøe eller DJ Abstract særlig i møte.

- Ikke forskjell

- Det skal ikke være noen forskjell på Wernøe og andre yrkesgrupper. Hvis Leif Ove Andsnes trenger advokat, er også advokaten momspliktig. For ikke å snakke om rørleggeren. Og rørleggeren har vært momspliktig i over 30 år.

Mo innrømmer at grensesettingen kan være vanskelig.

- Men generelt kan jeg si at det å være DJ på et diskotek er momspliktig. Det er forskjell på å skifte plater og introdusere musikk og det å være utøvende artister. Skattemyndighetene må i så fall vurdere hvert enkelt tilfelle. Men jeg vil understreke at fra vår side er det ikke noen nedvurdering av enkelte uttrykksformer.