Ole Torp:

Slutter i NRK

Programleder Ole Torp er ferdig i statskanalen, melder Medier24.

SLUTTER: Ole Torp har flere ganger ledet NRKs valgstudio. Nå er han ferdig i statskanalen. Foto: Audun Braastad / NTB
SLUTTER: Ole Torp har flere ganger ledet NRKs valgstudio. Nå er han ferdig i statskanalen. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 30 år i NRK går Ole Torp nå av med pensjon, skriver Medier24.

Han hadde siste arbeidsdag forrige uke.

Torp fyller i 70 år i år, og har blant annet vært utenrikskorrespondent og programleder i NRK Nyheter. Han har også jobbet mange år i Dagbladet.

Torp synes avskjeden er noe vemodig, men ingen tragedie. Han sier pensjonisttilværelsen ikke er noe han har gledet seg spesielt mye til, og at han vil fortsette å fylle tiden med skriving og intervjuer.

- I alle fall skal jeg sjekke om jeg fortsatt er god til å skrive, sier Ole Torp til Dagbladet.

BLIR PENSJONIST: Ole Torp blir pensjonist etter en lang karriere innen journalistikken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BLIR PENSJONIST: Ole Torp blir pensjonist etter en lang karriere innen journalistikken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lang karriere

På samme måte som Dagsrevyen går på lufta klokka 19, er pensjonistalderen nok en deadline man bare må forholde seg til, mener Torp. Han ser tilbake på en lang karriere innen journalistikken.

- Jeg avslørte en meget tvilsom kunst-affære en gang, og ble saksøkt for 28 millioner kroner. Da hadde jeg nettopp begynt i Dagsrevyen. Det dreiet seg om et firma som solgte praktisk talt verdiløs kunst med drøy prislapp. Da var jeg ikke så høy i hatten. Men vi vant injurie-saken i retten, så da ble det jo bare morsomt.

Torp trekker også fram saker han skrev for Dagbladet i 1978, da han avslørte de såkalte «demonutdriverne» på Os utenfor Bergen. Det dreiet seg om en gruppe prester som hadde prøvd å drive ut «alkohol- og nikotin-demoner» av en ung jente på seremonielt vis.

- Jeg er stolt av at jeg avslørte det svineriet. Ellers er jeg fornøyd med at jeg var den som sprakk den store saken om Oslo-kanalen i sin tid, fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina, legger han til.

Torp har også erfaring som korrespondent i Kina og USA.

- 11. september, viktige valg, Bill Clinton og Monica Lewinsky ... det var spennende å stå midt oppe i det.

- Fordummende for journalistikken

Torp synes det har vært givende å være programleder, og mener direktesendt TV gir intervjuer en unik nerve.

- Det som er tøft med direkte-TV er at det avslører både de gode og de dårlige sidene, og det får man stå for.

I løpet av Torps karriere har mediebransjen gjennomgått flere teknologiske revolusjoner. Selv er han bekymret for hvordan fremtiden kommer til å se ut dersom klikkjournalistikken fortsetter å ta mye plass.

- Jeg er bekymret for et ensidig fokus på ungdom. Krysningen av reality-stjerner og korte, snappy titler. Jeg tror det er fordummende for journalistikken og en undervurdering av publikum. Samtidig ser jeg at det drives mye god undersøkende journalistikk, både i Aftenposten, VG og Dagbladet, sier Torp.

Hylles

En av dem som hyller Ole Torp er nyhetsredaktør i NRK, Knut Magnus Berge. På Instagram skriver Berge at Torp er usedvanlig allsidig, og at han har en signatur, men at han aldri står i veien for historien han forteller. Berge avslutter med:

- Takk Ole og lykke til.

Sluttet med «Torp»

Ole Torp ledet aktualitetsprogrammet «Torp» i 10 sesonger. I 2020 var det slutt.

- Vemodig er det, men jeg sitter igjen med en god følelse etter fem år og 250 direkteintervjuer. Det er ikke «Atlantic Crossing»-størrelse på budsjettet til «Torp», så vi er profesjonelt fornøyd med å få til kvalitetsjournalistikk for et voksent publikum, sa Torp til Dagbladet da det var kjent at programmet fikk en slutt.

Etter han var ferdig i «Torp» fortsatte han som journalist i NRKs Dagsrevyen-redaksjon.

TITT-TEI: Plutselig titter Ole Torp fram i bakgrunnen under værmeldingen på NRK i 2014. Video: NRK Vis mer

- Er ikke upåvirket

Torp har gjennom sitt yrkesliv som NRK-journalist blitt et kjent fjes blant TV-seerne. Blant annet var han USA-korrespondent under terrorangrepene 11. september 2001.

- 11. september-sendingene husker jeg godt. Det er de store øyeblikkene som gjør mest inntrykk også på oss. Vi blir like grepet av de store begivenhetene som publikum. Vi er ikke upåvirket, fortalte NRK-veteranen til Dagbladet i 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer