Små bibliotek - store muligheter

Avtroppende kulturminister begynte i feil ende da hun lanserte datasøking for næringslivet som en oppgave for folkebibliotekene. Det fins andre langt mer nærliggende oppgaver, som til og med kan bedre kommunenes ressursbruk, mener Anders Ericson, som er frilansjournalist og konsulent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I debatten rundt stortingsmeldinga om arkiv, bibliotek og museer har det vært en viss fokus på nedlegginga av bibliotekfilialer. Hver tredje filial er nedlagt siden midten av 80-tallet. Dette er sjølsagt et problem for lite mobile grupper. Men mer dramatisk er det at mange av de gjenværende biblioteka i småkommunene, de lovpålagte hovedbiblioteka, også er i alvorlig forfall. Mange er så langt nede bemanningsmessig at de ikke klarer å delta i nyutviklinga som kommer, ikke minst på IKT-området. Forskjellene mellom gode og dårlige bibliotek vil øke ytterligere hvis ingenting skjer. # Her noen tall som understreker alvoret: I stortingsmeldinga innrømmer Kulturdepartementet at over 63 prosent av biblioteka disponerer to årsverk eller mindre. Jeg kan tilføye at nesten annenhver biblioteksjef er deltidsansatt. Etter 15 år med lovpåbud om høgskoleutdanna biblioteksjef er det bare 6 av 10 kommuner som har dette. Og en følge av bemanningsproblemet er at hovedbiblioteka i kommuner med 5000 innbyggere eller mindre bare var åpne 15 timer i uka i gjennomsnitt.

Med moderne hjelpemidler kan man med en halv eller trekvart stilling få unna det daglige rutinearbeidet i et lite bibliotek, men langtfra drive kvalitetsformidling av litteratur, yte kompetente informasjonstjenester, holde seg oppdatert på IKT-utviklinga og planlegge for framtida. Det er ei grense for hvor lite og ressurs- og kompetansesvakt et bibliotek kan være før det slutter å fungere etter formålet. Og samtidig: Dette er skammelig dårlig utnytting av kommunale ressurser, både bøker, PC-er og lokaler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer