DEBATT

Debatt: Valg i Russland

Små og gryende håp i Russland

Styresmaktene vil for ein kvar pris unngå skandale slik det blei etter vala i 2011 og 2012 med massedemonstrasjoner i gatene

President Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
President Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

På søndag er det parlamentsval i Russland, og diskusjonen går igjen om kva det vil ha å seie for politikken i landet. Er det ikkje bare Putin som bestemmer uansett, når parlamentet er sett saman av lydige medlemmer av Det Foreinte Russland? Er det nokon vits?

I Kviterussland var det parlamentsval på søndag som var, og medan den reelle opposisjonen valde å ikkje delta kom to kvinner inn som blant nokre reknast som opposisjon. Valdeltakinga var på 52.4 %, av desse stemte heile 30 % på forhand ved misbruk av administrative ressursar.

Systemet har vore ganske likt i Russland og Kviterussland sidan tida dei begge var delar av Sovjetunionen, men der det har vore lite endring i Kviterussland er det små endringar og eit gryande håp i Russland trass formelle restriksjonar.

Med retur av blanda valsystem er det første gong på ni år at opposisjonskandidatar har ein reell sjanse til å bli vald inn i nasjonalforsamlinga.

Sjølvsagt er dei framleis i skuggen av President Putins Foreinte Russland og deira tette band til administrative ressursar, statstilsette valkomitémedlemmer og statsstyrte TV-kanalar, men avhengig av region får fleire føra valkamp og ta opp kjernesaker offentleg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer