Småbarnsmødre jobber MER, ikke mindre

LO-lederen bør ansette en ny rådgiver i heltidsstilling, så kanskje hun ikke bommer så kraftig på utspill om mødre og deltid.

PROVOSERER:  Gerd Kristiansen, nyutnevnt leder i LO, meber at norske kvinner jobber for lite.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
PROVOSERER: Gerd Kristiansen, nyutnevnt leder i LO, meber at norske kvinner jobber for lite. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer
Kommentar

LO har fått en leder som vi i pressen kommer til å ha mye glede av. Gerd Kristiansen ser nemlig ikke ut til å være redd for å la djevelen som sitter på hennes venstre skulder få føre ordet. Det er gøy. Forbudte tanker er god underholdning, det er derfor komikere er så glade i dem. Etter relativt kort tid i rampelyset vet vi særlig to ting om den nye LO-lederen: hun  er en stolt røyker, og hun trener ikke. Trening er hysteri, sier hun.  

Disse to utspillene har hun fått kritikk for. Det er tullete. Det er bare flott at hun inntar en posisjon som motstemme - de trengs. Men. Når hun kaster seg inn i debatter som er helt sentrale for hennes organisasjon, slik som spørsmålet om deltid, da bør hun forsøke en litt mer analytisk tilnærming. Sitatet hennes i Aftenposten i dag om at «kvinner bruker morsrollen som unnskyldning for å være hjemme», er omtrent like elegant som Bjarne Håkon Hansens «sosialklienter må stå opp om morran». Selvfølgelig er det noen sosialklienter som bør stå tidligere opp om morgenen, akkurat som at det er noen kvinner som bruker morsrollen som unnskyldning for å være hjemme.  
Men som politiske utspill er de temmelig ubrukelige.  

Problemet til Gerd Kristiansen er at hennes beskrivelse rent faktisk er feil når vi ser på statistikken. En FAFO-undersøkelse viser at det bare er 18 prosent av de som jobber frivillig deltid, som oppgir omsorg for barn som motivasjon. En ny SSB-rapport forteller også at kvinner med små barn jobber betydelig mer enn andre kvinner. 36 prosent av kvinner som har små barn jobber deltid, mens 43 prosent av kvinner som ikke har barn - eller som har barn over 16 år - jobber deltid. Det er også en fallende tendens: Andelen småbarnsmødre i deltidsstillinger har falt med 9 prosentpoeng de siste 10 årene.  

Kristiansen sier til NRK i dag tidlig at det først og fremst var spørsmålet om deltid som var viktig for henne å ta opp, og at det er Aftenposten som har plukket ut mødre-poenget som vinkel på saken. Det er greit, men da bør noen fortelle henne at det er slik det fungerer. De (vi) skriver om folk som sier de liker å røyke, ikke liker å trene, og som synes mødre er teite. Særlig når de er LO-ledere.  

Det er selvsagt bra å ta opp at det er en høy andel kvinner som jobber deltid. 40 prosent av de yrkesaktive, mot 14 prosent for menn. Men da bør det skje på en litt mer treffsikker måte. Kristiansen bidrar bare til å polarisere debatten, og til å forsterke hennes motparts argumenter. Hun forstørrer problemstillingen ved å framheve det som en trend, og utløser antakelig mer trassig motreaksjon enn hun vekker åndsfraværende mødre: «Å, gud. Hun har helt rett - jeg skyver morsrollen foran meg!»  

Jeg vil oppfordre Kristiansen til å snakke mer om deltid, men ønsker henne bedre lykke på reisen neste gang. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.