TVILENDE OM SPRÅK-PR:  Skuespiller Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl i filmen Kon-Tiki. Sammen med regissører, manusforfatter og skuespillere er han i Hollywood for å skape så mye oppmerksomhet rundt filmen som mulig. Natt til mandag faller avgjørelsen om den første store prissjansen - Golden Globe. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix.
TVILENDE OM SPRÅK-PR: Skuespiller Pål Sverre Hagen spiller Thor Heyerdahl i filmen Kon-Tiki. Sammen med regissører, manusforfatter og skuespillere er han i Hollywood for å skape så mye oppmerksomhet rundt filmen som mulig. Natt til mandag faller avgjørelsen om den første store prissjansen - Golden Globe. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix.Vis mer

Småbekymret for Heyerdahl-engelsken

- Kanskje ikke helt god reklame for mine språkferdigheter, sier hovedrolleinnehaver før Golden Globe i natt.

Thor heyerdahl hadde sin helt særegne engelskuttale, noe skuespiller Pål Sverre Hagen lurer på om hankan ha kopiert for godt.

 - Publikum utenfor Norge kjenner kanskje ikke Heyerdahl og tar ikke referansen til hans særegne uttale.

- Derfor er filmen kanskje ikke helt god reklame for mine språkferdigheter, sier Pål Sverre Hagen til NTB med et smil.

Ikke helt optimalt Sammen med kjernen bak «Kon-Tiki» er Hagen på plass i Hollywood for å delta på utdelingen av Golden Globe søndag.

Med en Oscar-nominasjon på samvittigheten i tillegg har filmen blitt et viktig utstillingsvindu for skuespilleren som i filmen snakker perfeksjonert Heyerdahl-engelsk.

- For meg personlig er det kanskje ikke helt optimalt å vise filmen i et engelskspråklig land, sier han.

Scenene med norsk tale er også spilt inn på engelsk for å gjøre filmen mer publikumsvennlig utenfor Norge. Det er denne versjonen som skal vises i de 50 landene som har kjøpt rettighetene til «Kon-Tiki».

Lært å bøye verb Med til Hollywood er også skuespiller og komiker Odd-Magnus Williamson. I motsetning til Hagen er han storfornøyd med hvordan filmen har påvirket sin uttale.

- Vi hadde med en språklærer og jeg har blitt mye bedre i engelsk takket være det. Nå har jeg endelig lært meg å bøye verb, sier Williamson til NTB.

I motsetning til Hagen tror han mange også utenfor Norges grenser husker eventyreren fra Larvik.

 FAVORITT:  Mange filmeksperter mener den østerrikske filmen Amour er favoritt i Kon-Tikis klasse både i Golden Glopbe og Oscar. Her regissøren Michael Haneke under en presentasjon lørdag i Playa del Rey i California før Golden Globe-utdelingen natt til mandag. Foto: Paul A. Hebert/Getty Images/AFP/NTB Scanpix.
FAVORITT: Mange filmeksperter mener den østerrikske filmen Amour er favoritt i Kon-Tikis klasse både i Golden Glopbe og Oscar. Her regissøren Michael Haneke under en presentasjon lørdag i Playa del Rey i California før Golden Globe-utdelingen natt til mandag. Foto: Paul A. Hebert/Getty Images/AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- I hvert fall de over 40 år tror jeg kjenner Heyerdahl godt. De som ikke vet hvem han var tror jo ikke på at filmen er basert på en sann historie. Når vi forteller det, og at Heyerdahl i tillegg hadde vannskrekk, får de bakoversveis, sier Williamson.

Ikke tro på seier Sammen med regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning, deres koner og manusforfatter Petter Skavlan skal Hagen sitte ringside når Golden Globe deles ut natt til mandag norsk tid.

Han har imidlertid ikke de helt store forhåpningene om at «Kon-Tiki» vinner.

- Det er noen veldig sterke filmer i vår kategori, så jeg går inn for å bare kose meg i morgen, sier Hagen.

(NTB).

 TELLER NED:  Kon-Tiki-regissørene Espen Sandberg og Joachim Ronning på presentasjonen av utenlandske filmer lørdag i Playa del Rey, California før Golden Globe-utdelingen. Foto: Paul A. Hebert/Getty Images/AFP/NTB Scanpix.
TELLER NED: Kon-Tiki-regissørene Espen Sandberg og Joachim Ronning på presentasjonen av utenlandske filmer lørdag i Playa del Rey, California før Golden Globe-utdelingen. Foto: Paul A. Hebert/Getty Images/AFP/NTB Scanpix. Vis mer
 FØRSTE GYLDNE SJANSE:  Allerede natt til mandag får blir det klart om Kon-Tiki når opp i Golden Globe-kåringen. Foto fra filmen.
FØRSTE GYLDNE SJANSE: Allerede natt til mandag får blir det klart om Kon-Tiki når opp i Golden Globe-kåringen. Foto fra filmen. Vis mer