DEBATT

Debatt: Bistand og utvikling

Småbøndene i Afrika sulter

Utenriksdepartementet anslår at det må skapes cirka ti millioner nye jobber i Afrika i flere år framover.

RYDDER LAND: En bonde i Vest-Afrika jobber med en en liten jordflekk han har fått utdelt av myndighetene. Småbøndene i mange afrikanske land står foran store utfordringer. Foto: George Osodi / AP / NTB Scanpix
RYDDER LAND: En bonde i Vest-Afrika jobber med en en liten jordflekk han har fått utdelt av myndighetene. Småbøndene i mange afrikanske land står foran store utfordringer. Foto: George Osodi / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tilgi oss, romantikere i Utviklingsfondet, henvisningen til påstanden om at småbønder produserer 70 podusent av verdens mat. Vi har sluttet å bruke tallet fordi det er unøyaktig og ikke det mest relevante tallet i arbeidet med å bekjempe sult.

FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) gir årlig ut rapporten State of Food Insecurity in the World. Den gir etter vår mening et kunnskapsbasert grunnlag for å hevde at i underkant av 800 millioner mennesker i verden i dag sulter. Mange er matprodusenter og småbønder. Dette paradokset anerkjennes av FAO og Verdens matvareprogram, og rører ved kjernen av utfordringene som må løses i landbruket og i politikken før alle har nok og sunn mat.

Øystein Heggdal hevder i et innlegg i Dagbladet at Utviklingsfondets misjon passer som hånd i hanske med påstanden om at småbønder produserer mye av verdens mat. Det kan vi avkrefte. Vi driver ikke med misjon, men vår visjon er klar: en verden uten sult og fattigdom. Visjonen deler vi med verdenssamfunnet, som har gått sammen om å utrydde sult innen 2030. Utenriksministeren omtaler sult som verdens største løsbare problem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer