DEBATT

Småbønder produserer ikke 70 prosent av maten i verden

Manglende kritisk sans og romantisering av småbrukere i Afrika har ført til en myte om at de produserer 70 prosent av maten i verden. Det gjør de ikke. Dette er historia om ei fjær som ble til ti hønehus.

MYTER OM SMØBØNDER: Det som har skjedd er altså at afrikanske storbønder har blitt til småbønder, 95 prosent i Afrika sør for Sahara har blitt til 70 prosent i verden og ei fjær har praktisk talt blitt til ti hønehus i en moderne versjon av hviskeleken, skriver Øystein Heggdal. Her fra en maismark i Iringa, Tanzania.
MYTER OM SMØBØNDER: Det som har skjedd er altså at afrikanske storbønder har blitt til småbønder, 95 prosent i Afrika sør for Sahara har blitt til 70 prosent i verden og ei fjær har praktisk talt blitt til ti hønehus i en moderne versjon av hviskeleken, skriver Øystein Heggdal. Her fra en maismark i Iringa, Tanzania. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I debatten om hvordan vi skal produsere nok mat til ni milliarder mennesker innen 2050 møter man hele tiden på påstanden “småbønder produserer 70 prosent av maten i verden”. Den brukes så hyppig og ofte at de fleste ikke engang kildehenviser hvor de har påstanden fra. Det har bare blitt en sannhet som serveres i kronikker i Morgenbladet, Nationen, fra Norges Bonde og Småbrukarlag og fra Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon SPIRE.

Utviklingsfondet er kanskje den organisasjonen som oftest har gjentatt påstanden. Og det er klart det passer som hånd i hanske med deres misjon her i verden, og den er en fin illustrasjon på hvor lite betydning vestens stadig større gårdsbruk med stadig flere innsatsfaktorer har for verdens matvareproduksjon. Men kan det virkelig stemme? At småbønder, hva nå definisjonen på småbønder er, produserer hele 70 prosent av maten i verden? Vi må på kildejakt.

I denne NRK Ytring-kronikken fra 2013 viser Utviklingsfondet til det de kaller en FN-rapport. Men nå er det ikke en FN-rapport de viser til. Det noe som i FN-systemet kalles White Paper.

White Papers er ikke annet enn noe som skal vise en organisasjons filosofi og syn på et problem og det innehar langt i fra samme etterettelighet som eksempelvis FNs klimarapport. Og det gis heller ingen kildehenvisning til 70-prosents påstanden. UN Global Compact som har skrevet teksten ville også vært et rart sted å lete etter grunnforskning på landbruksstatistikk i FN-systemet, da de jobber med bærekraft i bedrifter. Litt ala Svanemerkingen. Bare FN sin svane.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer