Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Energibruk

Smadring av bygg er ikke klimapolitikk

Regjeringen må komme tilbake med en bedre plan.

NYE VINDUER: Det bør innføres krav om at alle nye vinduer må være superisolerte – da kan vi spare strøm tilsvarende hele Tønsberg, skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYE VINDUER: Det bør innføres krav om at alle nye vinduer må være superisolerte – da kan vi spare strøm tilsvarende hele Tønsberg, skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Et samlet storting har to ganger bedt regjeringen om å presentere en plan for å kutte energibruken i bygg med 10 TWh innen 2030 – energi tilsvarende tre Fosen-utbygginger, og nok strøm til å elektrifisere hele bilparken.

Løsningen regjeringen la fram i statsbudsjettet er å rive bygg tilsvarende 200.000 eneboliger, uten å telle med at nye bygg også bruker energi. Dette er ikke godt nok. Regjeringen må komme tilbake med en bedre plan.

FAGANSVARLIG: Guro Hauge.
FAGANSVARLIG: Guro Hauge. Vis mer

10 TWh-målet handler om klima. Det neste tiåret skal vi elektrifisere transportsektoren. I stedet for strømsløsing i bygg, trenger vi strømmen til utslippsfri transport og til å erstatte gass- og kullkraft på kontinentet.

Jo mer energi vi sparer, jo større er klimagevinsten. I tillegg skapes det nye arbeidsplasser.

Vi forventet en plan som sto i forhold til Stortingets ambisjoner. Vi er derfor svært skuffet.

For å hjelpe regjeringen har ZERO, sammen med Elektroforeningen og NELFO laget en virkemiddelpakke. Det vi etterlyser nå er politisk vilje til å innføre energikartlegging og kompetansekrav for dem som drifter kompliserte bygg.

Mange som jobber med dette får ikke det kompetanseløftet de trenger for å jobbe med stadig mer kompliserte systemer. Det bør innføres krav om at alle nye vinduer må være superisolerte – da kan vi spare strøm tilsvarende hele Tønsberg.

I tillegg bør Enova-støtten for boliger legges om. Mange av tiltakene med størst effekt får i dag ikke støtte. Her må det komme en endring og et tydelig signal.

Vi venter i spenning på en ny og bedre plan i revidert statsbudsjett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling