Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Venstre

Smak av bitter

Når Venstre serverer velgerne en politikk de ikke liker, hjelper det lite å insistere på at den egentlig er bedre enn vi tror.

HANDLER OM POLITIKK: Venstres vei videre handler like mye om politikken som personene, uansett dobbeltkommunikasjonen som nå gulpes opp fra gjeddene i partisivet, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
HANDLER OM POLITIKK: Venstres vei videre handler like mye om politikken som personene, uansett dobbeltkommunikasjonen som nå gulpes opp fra gjeddene i partisivet, skriver innsenderen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

For ikke lenge siden kom en venn tilbake fra baren med en drink jeg ikke kjente. Første slurk overrasket. Ved nummer to sa det stopp. Smaken var rett og slett vond.

Vennen min ristet overbærende på hodet og fant fram et sitat fra barkjendis Jan Vardøen i DN: «Bestiller du en Negroni, signaliserer det at du kan noe om livet».

Jeg forsto ikke annet enn at den var altfor bitter.

Akkurat som Venstre-leder Trine Skei Grande.

Gjennom valgkampen og ikke minst dagene etter 3,9 prosent, har hun mer og mer framstått som politikkens Negroni; bitter og insisterende på at det er de som ikke liker Venstre, det er noe galt med. «Norge og verden trenger et liberalt parti mer enn noen gang», sa hun i sin første kommentar til valgresultatet. Og varslet kamp mot proteksjonisme og populisme.

Det er også hun og Venstre som skal redde klimaet. For da Klimabrølet og skolestreikerne nylig mobiliserte i tusentall over hele Norge, brukte Grande anledningen til å fortelle at klimaet ikke bare trengte rop, men noen som faktisk var villige til å ta ansvar og finne løsninger – altså gå inn i regjering og forhandle kompromisser med sine ikke spesielt klimatroverdige partnere.

Men også disse er bedre enn sitt rykte, ifølge Venstres partileder. Sylvi Listhaugs flyktningpram på stille vann i solnedgang ble kontret med at regjeringen tross alt har vedtatt å ta imot flere kvoteflyktninger.

Da fikk det bare være at «sosialistene vil diskutere retorikk og ikke fakta».

Hadde hun slengt på et «de jævla» foran, ville partnerskapet med Frp vært fullbyrdet. Et annet parti som kaller seg liberalt, men likevel ser verden fra et helt annet ståsted.

I et innlegg i Dagbladet tidlig på 90-tallet påpekte tidligere Vestre-leder Odd Einar Dørum forskjellen på liberalismens to sider. Den Venstre springer ut fra, har prefikset sosial, med en tro på at folk skal få være seg selv, men at ingen er seg selv nok.

En gammel kjenning oppsummerte fint hva det betyr for han i dag og hvorfor han stilte til valg for Venstre i Trondheim: «Fordi kombinasjonen av ønsket om å ta vare på miljøet, folk som faller utenfor, fokus på kunnskap, utdanning og småbedrifter, og trua på folk og ønsket om å plage folk litt mindre synes jeg er unikt».

De verdiene er han ikke alene om. Siden 1985 har Ipsos kartlagt nordmenns verdier, holdninger og atferd gjennom Norsk Monitor. De samme spørsmålene stilles hvert andre år til et utvalg på over 4000 personer.

Resultatene summeres opp i et verdikart som tegner en interessant dreining fra tusenårsskiftet og fram til i dag: Etter jappetid og en stadig sterkere orientering mot «meg og mitt» gjennom slutten av 80- og hele 90-tallet, bryr vi oss sterkere om flokken vår igjen – samtidig som vi er blitt mer åpne for impulser fra verden rundt oss.

Legg til at miljøsaken har gått fra noe du kunne velge å bry deg om, til noe du aktivt ta stilling til – og du har et ganske fint rom for et sosialliberalt parti som setter folk først, også de av oss som trenger flokken litt ekstra, og er «på lag med framtida». Og som jobbet med miljøsaken lenge før noen fant på å stifte MDG.

Men i stedet for å ta rommet, har Venstre med 3,9 prosent oppslutning satt seg innerst i et hjørne mens nye gjester er kommet til.

Venstre er for lite sosiale, for tullete liberale og altfor smale. Her er noen eksempler: Pleiepengeordningen: Regjeringen (før Venstres inntog) tidsbegrenset foreldres lønn når de gikk hjemme med alvorlig syke barn. Dette gjaldt bare ganske få, men for de få gjaldt det alt. I tillegg til å bekymre seg for om barna deres noen gang ble friske igjen, måtte de begynne å telle dager til valget mellom å selge huset eller overlate pleien av barna til kommuner som ikke var klare til å overta.

SV og KrF engasjerte seg tydelig på foreldrenes side. Venstre? Mest opptatt av å understreke at dette hadde uansett ikke de rødgrønne troverdighet på. Jeg kontaktet flere av partitoppene og ba dem i god sosialliberal ånd stå opp for foreldrene.

Den eneste som svarte? Odd Einar Dørum. Sikkert med en mindre travel hverdag som pensjonist, men like fullt litt for betegnende på før og nå.

Og liberalismen som nå skal slåss mot både Senterpartiet her hjemme, og Brexit, Trump og høyreradikale ute?

De siste åra har krefter blitt brukt mot fagforeninger og for bokseres rett til å slå hverandre i hodet uten hjelm. Sistnevnte ble til og med feiret med kake.

At det i diskusjonen om EUs datadirektiv var en SV-politiker, nåværende generalsekretær i WWF Bård Vegar Solhjell som ble den sterkeste stemmen for at vi alle må ha rom for litt «slark», burde vært mer enn et tankekors.

Og for å toppe det hele gikk Venstre i regjering med den partneren det på mange måter har vært viktigst å understreke avstand til.

I motsetning til Negroni som består av like deler gin, rød vermut og bitter, har Trine Skei Grande derfor ingen grunn til å framstå som hun gjør. Smaken er som summen av ingrediensene.

Derfor handler veien videre like mye om politikken som personene, uansett dobbeltkommunikasjonen som nå gulpes opp fra gjeddene i partisivet.

For der Negronien fint overlever som en smal drink for dem som kan litt mer om livet, må Venstre spørre seg om det gjelder for dem også.

Eller om de heller skal servere noe bedre.

DAGEN DERPÅ: Guri Melby (V) mener gårsdagens valgresultat viser at man må finne ut hva som ikke funker. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling