Smak av kunst

Den kinesiske kunstneren Cang Xin (34) utforsker verden med tunga. På gjenåpningen av Kunstnernes Hus lot han seg grave ned i bakken og smakte på det folk dyttet på ham.

Sure sokker, en kondom, kjærlighet på pinne, kredittkort, drops, mobiltelefoner, kamera. Det var ikke den gjenstanden Cang Xin ikke slikket på da utstillingen Hot Pot markerte åpningen av Kunstnernes Hus. Bygningen har vært lukket i et år og er blitt renovert for 20 millioner.

Med bare hodet over torva hutret Cang Xin seg gjennom noen formiddagstimer utenfor Kunstnernes Hus.

- Blomstene jeg fikk av utstillingsansvarlig Inghild Karlsen var det som smake best. Det er fryktelig kaldt her nede, men jeg skal klare et par timer til, sa den tapre performance-kunstneren til Dagbladet.

Smakt seg Kina rundt

Cang Xin har valgt å smake seg gjennom livet, og har reist Kina rundt og smakt på ulike steder.

NRKs Anne Grosvold, som var til stede på åpningen, var raus og lot ham få kredittkortet. Men bare smake på det, altså.

Hot Pot viser den kinesiske historien i møte med moderniteten. Vesten velter inn over det gamle kultursamfunnet, og på Kunstnernes Hus blir dette kommentert av 35 kunstnere. En tredjedel var til stede på åpningen, og for mange av dem var det deres første tur utenfor muren.

12 flasker vin

- Omveltningen i Kina er enorme. Landet har gått fra ortodoks stalinisme til vulgærkapitalisme på 30 år, sier Erling Borgen, som var NRKs korrespondent der i tre år.

Og hva har så den kinesiske ambassaden bidratt med? Myndighetene i Kina er som kjent lite glad i politiske ytringer og kunstnerisk frihet.

- Vi fikk 12 flasker vin av ambassaden. Det var alt, sier Inghild Karlsen.