Smak av Norge

Kulokk, lefse, stakk og gammeldans. Det er Norge, det. Og norskamerikanernes Mekka - på Norsk Folkemuseum. Det er hit en sliten kunstner drar når han vil kureres for jet-lag. Tjo.

- Kommakommakomma, lokker guide Astri Skarpengland på turistflokken. Først går ferden til Setesdal.

Tenke sjøl

Fire kvelder i uka gjennom hele sommeren tilbyr Norsk Folkemuseum Norsk Aften, eller «Norwegian Evening» som det heter i brosjyren. For dette foregår på engelsk. Det er norskamerikanernes Mekka.

Turistene lytter oppmerksomt når Astri forteller om hvordan bøndene i Setesdal levde på 1600-tallet. Rundt dem står originale bygninger fra en ekte setesdalsgård.

- I motsetning til mange andre folk utnyttet ikke nordmennene varmen fra dyra. Folk og dyr levde atskilt, kanskje for å unngå sykdommer, forteller Astri.

Jet lag-kunstner

Mens vi står der og hører på, kommer Vebjørn Sand ruslende forbi, i bar overkropp og med friske jordbær han villig byr på.

- Jeg kom hjem fra Amerika i går og dro hit for å kurere jetlagen, opplyser han.

- Mens jeg lå og slappet av borti her, hørte jeg en amerikansk dame undre seg over hvorfor det er gress på hustakene. «Det må være fordi de nettopp har gravd dem fram,» konkluderte hun, ler Sand før han og jordbærene forsvinner mellom gamle hus.

Spørsmålet om gress er vanlig.

- Og så spør de om nordmennene var mye mindre før i tida, sidene sengene er så korte og dørene så lave, sier Astri, før de fortsetter til finstua til Ole Olessøn fra Telemark .

Lefse og eventyr

Så får turistene saft og lefse, mens dansere fra Norsk Folkemuseums dansegruppe presenterer både springar og rørospols til tonene fra ei hardingfele. Turistene får danse med, innimellom eventyr og stev.

Ekteparet Jean og Brian Mattinsley fra England har hatt en strålende Norsk Aften.

- Det virker som om nordmenn har dype tradisjoner som de desperat prøver å ta vare på. Jeg har inntrykk av at dere nordmenn er svært stolte over kulturhistorien deres, sier Brian.

Norsk Aften er over, og turistene forsvinner hver til sitt. Kanskje reiser de hjem til Hongkong og USA, Nederland og Italia og forteller om et merkelig land langt oppe i nord der råtten fisk regnes som en delikatesse og husene har gress på taket.

TJO HEI, SANN: Det går livlig for seg når turistene skal danse norsk folkedans. Setesdalbunaden med sine korte stakker slår an blant turistene.Alle foto: ANITA ARNTZEN
BLOND NASJON? - Er Norge en blond nasjon? undrer en dame i følget. Turistene reiser hjem stappmette på bunad, lefse og 1800-tall.