Smak og format

Her følger en oversikt over et utvalg amerikanske radioformater. Bare et fåtall av disse finnes i Norge nå, men utviklingen av digital radio vil trolig åpne for mer rendyrkede formatkanaler her hjemme.

Adult contemporary: Forkortes «AC». Her finner du P4 og Kanal24. Den amerikanske definisjonen sier at målgruppa er 30 år og eldre, og at musikken er fra de to siste tiåra, dog uten å inkludere ny og cutting edge- musikk, rock eller hip hop/rapp.

Soft AC: Dette var Kanal24s musikkutgangspunkt. Målgruppe 35 år og eldre, og med hovedvekt på kjærlighetsballader og lett pop fra 60-tallet og framover.

AC Oldies: Blander AC- og countryformatet. Formatet å søke etter for å komplettere den ultimate amerikanske bilferieopplevelsen.

Hot AC: En litt mer ungdommelig variant med et mer vågalt musikkvalg. Framstår som en hybrid av CHR pop og AC.

CHR: Står for contemporary hit radio , og har erstattet det opprinnelige Topp 40-formatet. Et snilt format med gammel og ny popmusikk.

CHR pop: Formatet som ligger tettest opp til Topp 40-tradisjonen, med en miks av ferske og litt eldre hits, samt helt nye låter med hitpotensial. Målgruppe 15 til 30 år.

CHR rytmisk: Mer hip hop, r&b og danceorientert enn CHR pop, som lener seg mer mot rock.

CHR dance: Rendyrket danceformat som har mye til felles med norske NRK Mpetre.

CHR 80's: Et oldies -aktig format med 80- og tidlig 90-tallspop for folk mellom 25 og 35 år.

CHR spansk: Vekt på nye hits sunget på spansk. De fleste formater omtalt i denne oversikten har sin spansktalende ekvivalent.

Adult alternative/AAA: Rock i alle mulige fasonger, med en forkjærlighet for alternativ-/indierock.

Alternativ: Mer rendyrket alternativprofil, som også kan inkludere punk, metal og dance. Ofte synonymt med begrepet college radio .

Classic Rock/AOR: To sider av samme sak, men litt forskjell er det likevel: Classic Rock byr på en jukeboks av singler med kjente rockartister fra 70-tallet og framover, mens album-oriented rock -formatet (AOR) trekker veksler på de samme stjernene, men spiller også låter som ikke har vært singler.

Americana: 90-tallsfenomen med vekt på alternativ rock, country og blues.

Oldies: Lyden av gamle dager. Musikk fra 50- og 60-tallet, og i enkelte tilfeller også 70-tallet.

Classic Hits: En hybrid av formatene oldies og classic rock . Pop og rock fra 70- og 80-tallet.

Standarder: Ser enda lenger tilbake enn oldies , med storband- og swingmusikk som sentralt element.

MOR: Står for «middle of the road», altså midt i veien, eller mainstream på godt norsk. Et tradisjonelt format med vekt på snill populærmusikk som også inkluderer nyheter.

Urban contemporary: Rap, hip hop, r&b, soul og house i skjønn forening.

Urban AC: Som Urban contemporary , bare med eldre målgruppe. Mer vekt på soul og ballader, på bekostning av rapp/hip hop.

Urban oldies: Soul og r&b fra 50-, 60- og 70-tallet. Høy Motown-faktor.

Hit country: Går også under navnene new country , hot country eller young country . Det er her du får høre Shania Twain, Toby Keith, Garth Brooks osv.

Classic country: En slags oldies -variant av countryformatet, med vekt på tradisjonell countrymusikk og hits fra 70- og 80-tallet.

Contemporary christian: Musikkfokusert kristenradio som speiler et bredt spekter av musikk med religiøst innhold.

Public radio: En amerikansk variant av allmennkringkasting, med nyheter, offentlig informasjon og noe musikk. Ofte tilknyttet høyskoler og universiteter.

College: Studentradioer av samme type som vi finner ved norske universiteter og høyskoler, med en åpen og fri musikkprogrammering, nyheter og magasinprogrammer.

Barn: USA har egne barnekanaler på radio, hvor den største er Radio Disney. Målgruppa er 5 til 15 år, og inneholder musikk, konkurranser, lesing og utdanning.

Nyheter/prat: Nyheter, sport, vær, trafikkmeldinger, debatt- og innringingsprogrammer og fint lite musikk.

Sport: Ren sportskanal på radio, med nyheter, talkshow og direkteoverføringer. Stille radio: En radiostasjon med konsesjon som for tida ikke er på lufta.En komplett oversikt finner du på nettstedet www.tvradioworld.com