Smaken som är sådär

En 31 år gammel Göteborg-jurist med grisevitser på reportoaret har blitt norske studenters nye helt. Hvordan står det egentlig til ved norske utdanningsinstitusjoner?

REFRENGET på den største studentvorspielhiten denne vinteren og våren lyder som følger: «Vi är pojkarna som busar med flickornas små musar/Trumpeten känns så len mellan era ben/Om du drar ner min byxa ska du få se en yxa/En yxa som gör allt för att få lite ballt.»

BJÖRN ROSENSTRÖM er mannen bak disse bevingende strofer. Mens han leste juss på Handelshögskolan i Göteborg midt på 90-tallet, deltok han i skolens pubvirksomhet. Der begynte han å framføre sine hjemmesnekra humorviser. De slo an, og kompisgjengen maste på Björn om at han måtte gå i studio og spille de inn. Det tok ikke lang tid. I løpet av halvannen dag ble «Låtar som är sådär...» til. Plata ble en farsott i Sverige. Til dags dato har den solgt fantastiske 140000 hos broderfolket. Nå har Norge falt for Rosenströms, eh, sjarm. Fem og et halvt år etter at plata ble spilt inn, steg den denne uka til en fantastisk tredjeplass på VG-lista. Avisas musikkjournalist Stein Østbø applauderer med terningkast fem. Han må ha vært helt stein da han skrev anmeldelsen. Låtar høres ut som en annenrangs demo - med Björns skrale stemme, hans spinkle gitarspill og broren Jonas\' beskjedne bass som eneste ingredienser. Sangene hans høres ut som en krysning av en degenerert Cornelius Vreeswijk og en utstudert Arnie «Skiffle-Joe» Norse. «Det stod att du var snygg, men du är ful, jag har blivit lurad/Du skrev nåt om ett slott, det här är ett skjul, jag har blivit lurad» lyder en typisk tekst. Björn skriver om mislykkede dameprosjekter og om Ragnar som er översexuell . Og gutter rundt de 20 hojer i vei med stor gjennkjennelse. «Voldsomt harry, men fy f... så bra» fastslår musikkavisen.no etter Rosenströms konsert på Studenthuset i Halden den 15. mars.

I DAG HOLDES 65 prosent av Rosenströms konserter i Norge. Hans turné er en triumfferd, fra Landbrukshøyskolen på Ås, via Ryk & Reis på Hafjell og Folkets Hus på Torsnes, til morgendagens utsolgte konsert på Rockefeller. Ekstrakonserten på landets største rockeklubb holdes på 17. mai. Ikke overraskende. Svensk musikk har alltid stått sterkt i Norge. Kombinerer man det med utilslørt rølp, som også har en sterk posisjon her til lands, får man stor suksess.

«Hål e hål» og «En kjempebæsj», sang Luxus Leverpostei. «Jeg skal tægge deg i rasshølet», skrek Bare Egil Band. «Kiss Me Where It Smells Funny», rapet Bloodhound Gang. Alle solgte mange plater. Smaken er såder. I Norge.

Artikkelforfatteren ermusikkjournalist i Dagbladet.

TRIUMFFERD: Björn Rosenström & Co fikk taket til å løfte seg i Hemsedal i slutten av mars. Svensk utilslørt rølp fungerer fortsatt i Norge. Det liker ikke artikkelforfatter Håkon Moslet.