Smakfullt

Somebody\'s Darling har ventet 13 år på å returnere for fullt. Modningsprosessen har gitt en duo som framstår like elegant og delikat som den beste årgangsvin.

CD: En av grunnene til at Liz Tove Vespestad og Tine Valand skilte lag i 1994, var at de var for ulike. Det viste også soloplatene som fulgte. Mens Vespestads «Blackout» var mørk og eksperimentell, var Valand mer tro mot countryformelen. Ja, og så ble de uvenner også, til tross for alle tiders sjanse til USA-lansering. Da andrealbumet «Forever For Now» kom rett etter at de slapp til på et viktig bransjetreff i Nashville som eneste ikke-amerikanske gruppe i 1994, var det i realiteten over. De to lærerne tok et langt friminutt, for å si det sånn.

Prøveballong

De to første platene kom tett, med et salg på henholdsvis 70 000 og 25 000. Man kan trygt si at de har brukt noe mer tid på oppfølgeren «Walls». En liten prøveballong ble sendt opp da en samleplate med fire nye låter ble gitt ut i 2003, men uten at den var forløsende. De var venner igjen, men det skulle altså gå fire nye år før de satser på nytt med i alt 12 nye låter (albumet har ligget ferdig siden i sommer).

Fortsatt er det sånn at de skriver hver for seg, og prosessen er så gjennomført demokratisk at de har levert seks låter hver. Like mye som en duo, framstår de dessuten som soloartister med hverandre som gjestevokalister. Likevel er det overraskende lite sprik mellom uttrykket og stemningen i Liz Tove og Tines respektives sanger. De kler hverandre.

Solid produksjon

«Walls» viser en dempet og litt slepen - og delikat - utgave av Somebody\'s Darling, en tanke mindre countrypreget enn sist. Høydepunkter er Valands folkpop-inspirerte singel «Strange Pillows», med Ole Morten Gimles cello som drivkraft, og Vespestads «Wouldn\'t It Be Good». De er begge gode påskudd til å trekke fram den smekre produksjonen (Ernst Nikolaisen og duoen sjøl) og fine musikerbidrag fra bl.a. Nikolaisen (gitar/synth/munnspill), Gøran Grini (piano/orgel), Kyrre Sætran (bass/gitar/sitar/orgel), Trond Augland (trommer/perk.), gitaristene Lars Håvard Haugen, Olav Torgeir Kopsland, Freddy Holm og Helge Hovland samt Sivert Høyem (vokal på «Walls»).

Men - Somebody\'s Darling står og faller på låtmaterialet og ikke minst de to stemmene til hovedpersonene - aleine og sammen. Begge deler er prima.

TILBAKE: Liz Tove Vespestad og Tine Valand er tilbake som Somebody\'s Darling - med et album som fortjener oppmerksomhet langt utenfor countryleiren. Foto: Kristin Svorte
TILBAKE: Liz Tove Vespestad og Tine Valand er tilbake som Somebody\'s Darling - med et album som fortjener oppmerksomhet langt utenfor countryleiren. Foto: Kristin Svorte Vis mer