Småkjedelig stjernesuppe

Åtte kvinner går i tur og orden i strupen på hverandre i kreativ regi av Frangois Ozon, og hva så?

Den mangfoldige franskmannen har kapret fransk films største kvinnelige stjerner til sin høyst tilsiktede teatrale krimparodi i musikalformat. Divaer som Catherine Deneuve, Isabelle Huppert og Emanuelle Beart brister på rekke og rad ut i lystig 50-tallspop inne i Ozons fargesterke tablåer - rammen rundt et Agatha Christie-inspirert mordmysterium.

Ballet tar til idet husets yngste datter skriker opp om at far er død, tilsynelatende myrdet, hvorpå samtlige kan mistenkes for forbrytelsen - både moren Gaby (Deneuve) og hennes søster (Huppert), i tillegg til tjenerstaben i det fasjonable hjemmet på landet. Beskyldninger hagler og hemmeligheter avsløres.

«8 kvinner» er basert på et skuespill. Det er ikke første gang Ozon tyr til rolle- og teaterspill. «Vanndråper på brennende sten» (2000) var bygd på et stykke av Rainer Werner Fassbinder og raljerte bl.a. vittig over fastlåste kjønnsmønstre. Den unge regissøren hadde dermed noe på hjertet midt i galskapen.

Ikke slik her. Selve ideen om den teatrale kunstighet ser ut til å ha fått grepet på Ozon, og den er morsom nok - i rundt tre kvarter. Da har vi sett madamene og forstått konseptet, så selv om en karakterskuespiller som Huppert gjør et krafttak som komiker, har verken regissøren eller ideen mer å gå på. Den kan ikke utvikles videre, men sirkler rundt sin egen akse av påfunn og tunge stjernenavn.

Dermed setter kjedsomheten inn. Selv en Deneuve trenger mer å bite i, og selv en talentfull Ozon må unngå å forelske seg totalt i sin egen kreative åre.

SUPERKVINNER: Eliten av Frankrikes kvinnelige skuespillere, med Catherine Deneuve i spissen, stiller opp for Frangois Ozon i «8 kvinner» - en fantasifull parodi. Men bare et stykke på vei.