Småkonger på livstid

Er det en menneskerett å få lage kunst og kultur?

DRAMASJEF HANS ROSSINE: Har hittil ledet NRK-Drama i elleve år.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
DRAMASJEF HANS ROSSINE: Har hittil ledet NRK-Drama i elleve år. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingen kan forutse om et kulturuttrykk treffer publikum. Selv om man lager noe som teoretisk sett vil passe målgruppen perfekt, risikerer man å bomme. Å skape en film, en tv-serie, en bok, en kunstutstilling, en danseforestilling eller et hvilket som helst annet kunst- eller kulturutrykk, er ingen eksakt vitenskap. Tvert i mot. Allikevel trengs det kunnskap, og ikke minst integritet: At kunstneren eller kulturprodusenten tør og evner å bruke sin egen stemme til å si noe ærlig som berører. Og så har det vist seg at evnen til fornyelse kan være hendig. For selv de mest spennende eller morsomme uttrykk ender som utgått på dato.

Å kritisere et kunstuttrykk er heller ingen vitenskap. Ingen kritiker har opplevd det samme den dagen, sett akkurat de samme filmene før, hørt den samme musikken i lik rekkefølge eller kysset den samme personen i de samme omgivelsene med de samme følelsene som resultat. Dessverre formulerer kritikere litt for ofte at «verket er ditt og datt», som om deres følelser er objektive og allmenne, istedenfor å presisere sin subjektivitet: «jeg synes verket er ditt og datt». Derfor kan ingen stole blindt på kritikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer