Smale serier vinner de gjeveste prisene

Derfor flykter seerne fra Emmy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||• Sjekk hvilke serier som går i kveld på Se.no

TV: Jeg er glad jeg ikke befinner meg i Nokia Theatre i Los Angeles søndag ettermiddag når de 61. Primetime Emmy Awards blåses i gang. Mitt fravær skyldes ikke sårhet over at man har glemt å nominere meg i kategorien «Hairstyling for a miniseries or a movie», men
snarere det utmattende faktum at man i det hele tatt deler ut nevnte pris.

Og la meg innskyte, før landets stylister og frisører lager forstoppelse i innboksen min: Frisering må til, også i miniserier, men hvorfor
skal alle ha pris? Man deler ikke ut Amanda til «beste billettselger til en animert kortfilm». Alle kan ikke bli nominert.

Noen må klappe, også.

Upopulære vinnere
I 1978 ble det totale antallet Emmy-priser kuttet fra 81 til 57. Det vi si at man fortsatt risikerer å bli rimelig lei av intetsigende takketaler. Men hva med tv-seerne? Lar de seg underholde?

I minkende antall, ser det ut til. Fjorårets drøyt tre timer lange sending brakte antallet seere tilbake på 1990-nivå.

For å snu nedgangen har de ansvarlige satt som mål å redusere antall priser som deles ut i direktesending fra 28 til 21.

Dette vil muligens hjelpe, men problemet de siste åra er at serier med lave seertall vinner for mange priser.

Emmys er blitt infisert av kvalitet og det er ikke bra for bunnlinja. Noe har skjedd med juryene som velger vinnere.

I gamle dager ble de mest ettertraktede prisene vunnet av «Frasier», «Law & Order», «NYPD Blue» og andre produkter med høye seertall. Men så kom «Sopranos» og «The West Wing» og i fjor kom det endelige gjennombruddet for seriene som «ingen» ser, da «Mad Men», «30 Rock», «Breaking Bad» og «Damages» vant de gjeveste prisene.

Frir til folk flest
Slik kan det ikke fortsette, mener kritikerne, men de mange hundre som sitter i juryene har ikke lyttet. «30 Rock» er i år nominert innen hele 22 komikategorier, mens «Mad Men» topper innen dramaseksjonen med 16.

I et forsøk på å blidgjøre «folk flest», vil det i år blant annet vises klipp og montasjer fra publikumsvinnere som «American Idol», «CSI» og «Dancing with the Stars», selv om de ikke skulle være nominert. Så spørs det hvordan pasienten har det noen år fram i tid.

Vil Primetime Emmy bli en liten tilstelning for eliten, eller får vi til slutt en fusjon med Daytime Emmy Awards, der «The Bold and the Beautiful», verdens mest sette såpeserie, nylig vant sin første pris for beste drama etter 22 år og drøye 5600 episoder?

Sjekk hvilke serier som går i kveld på Se.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer