Småleken og røff guide om Finland

Sjarmerende uryddig jenkadans gjennom landet med de 187888 innsjøene.

BOK: Den vestlandsvoksne gutteklubben Hovland, Kaldestad og Helleve har sammen tidligere utgitt reisebøker fra siviliserte land som USA, Irland og Benelux-landene. Med den fjerde - og postulert siste - utgivelsen har de beveget seg inn i det eksotiske og ukjente: Finland.

Fjernsynsteater

For all høystemt tale om nordisk samarbeid til tross - hvor mye vet nordmenn om Finland?

Bortsett fra finsk fjernsynsteater, Mummidalen og banneordet perkele? Og Sibelius, da, eller dikteren Pentti Saarikoski for den viderekomne. Langrennskongen Juha Mieto, selvfølgelig, sammen med presidentlegenden Kekkonen. Finsk tango. Nokia. Leningrad Cowboys. Og fenomener vi helst ikke skal snakke om - finlandshetta og doping.

Børst

Disse mytene og symbolene gjør forfattertrioen sitt beste for å befeste - og avkrefte. Boka er et uegnet lærestykke av en leken reisebok med sine halvgode dikt, kuriøse tankeinnfall, lektorale intervjuer, halvferdige digresjoner og dårlig belyste amatørfotografier.

Tidvis får leseren mistanke om at hovedtrofeet består av to damekyss før sengetid, billig, blank børst og nostalgiske vinylplater, men det passer som vodka i sauna inn i den totale forakt forfatterne har for reisesjangeren. Men andre ord: forbilledlig. Litt kjempesprøtt, kanskje, men lærerikt. Hvem kunne ane at det finnes hele 800 ulike mosearter i Finland?