Småleken og røff guide om Finland

Sjarmerende uryddig jenkadans gjennom landet med de 187888 innsjøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den vestlandsvoksne gutteklubben Hovland, Kaldestad og Helleve har sammen tidligere utgitt reisebøker fra siviliserte land som USA, Irland og Benelux-landene. Med den fjerde - og postulert siste - utgivelsen har de beveget seg inn i det eksotiske og ukjente: Finland.

Fjernsynsteater

For all høystemt tale om nordisk samarbeid til tross - hvor mye vet nordmenn om Finland?

Bortsett fra finsk fjernsynsteater, Mummidalen og banneordet perkele? Og Sibelius, da, eller dikteren Pentti Saarikoski for den viderekomne. Langrennskongen Juha Mieto, selvfølgelig, sammen med presidentlegenden Kekkonen. Finsk tango. Nokia. Leningrad Cowboys. Og fenomener vi helst ikke skal snakke om - finlandshetta og doping.

Børst

Disse mytene og symbolene gjør forfattertrioen sitt beste for å befeste - og avkrefte. Boka er et uegnet lærestykke av en leken reisebok med sine halvgode dikt, kuriøse tankeinnfall, lektorale intervjuer, halvferdige digresjoner og dårlig belyste amatørfotografier.

Tidvis får leseren mistanke om at hovedtrofeet består av to damekyss før sengetid, billig, blank børst og nostalgiske vinylplater, men det passer som vodka i sauna inn i den totale forakt forfatterne har for reisesjangeren. Men andre ord: forbilledlig. Litt kjempesprøtt, kanskje, men lærerikt. Hvem kunne ane at det finnes hele 800 ulike mosearter i Finland?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer