- Smålig av Holt

NRK-reporter Christine Koht og kjæresten, forfatteren Pernille Rygg, synes det er smålig av Anne Holt å ikke støtte en homobokklubb.

- Dette er ekstremt lite raust av Anne Holt. Hun lever jo selv godt av å bli utgitt i bokklubben. Det er positivt at noen gir ut god homolitteratur, som kanskje ellers ikke vil bli funnet, sier Christine Koht, kjent som programleder på NRK Radio og TV. Sammen med kjæresten og forfatteren Pernille Rygg er hun ubetinget begeistret for at De norske Bokklubbene satser på litteratur for homofile og lesbiske.

Fortjener fokus

I gårsdagens avis uttalte Anne Holt at hun synes den nye klubben er et nederlag for lesbiske, og at god litteratur ikke lar seg kategorisere etter seksuell legning. Holts bøker om Hanne Wilhelmsen vil aldri bli hovedbøker i den nye bokklubben.

- Holts bøker trenger heller ikke denne distribusjonskanalen. Bøkene hennes har vært viktige både for homofile og heterofile, sier Rygg.

- Litteratur trenger forskjellige distribusjonskanaler og miljø. Ved å opprette en slik klubb lager man også et miljø med mennesker som systematisk leter etter god litteratur for homofile og lesbiske, sier hun.

- Hva er homolitteratur?

- Det er litteratur som er skrevet av en homofil eller lesbisk forfatter, og som har en skeiv hovedperson, mener Koht.

Foraktfullt

Rygg ville bli både stolt og rørt om noen av bøkene hennes ble hovedbøker i denne bokklubben. Forfatteren har blant annet skrevet «Hundehjerte», som handler om et lesbisk forhold.

- Er ikke denne bokklubben med på å skape unødige båser?

- Jeg kan også irritere meg over båssetting som homolitteratur, kvinnelitteratur og underholdningslitteratur. Slike kategorier kjennes ofte ubehagelige. Men det er ikke mer ubehagelig enn det vi lager det til selv. Det er en lei homotendens at man skal rakke ned på den man er, sier Rygg.

- Jeg synes det ligger forakt i utspillet til Holt, og jeg tar dette litt personlig. Er det ikke fantastisk at denne bokklubben kommer da? spør Koht.

- Ved at bokklubben gjør dette, blir båsene mindre og færre. Den største båsen av alle er jo den som bare består av én person. Når en bås blir stor nok, oppløser den seg selv. Initiativet kan være med på å gjøre homomiljøet mindre nisjepreget, sier Rygg.

- Holt er en utrolig viktig rollemodell for lesbiske, derfor er det spesielt trist at hun nesten aldri identifiserer seg med det homofile miljøet, sier Koht, og legger selvsikkert til:

- Nå vant vi denne debatten 1-0, og så fortsetter vi over en øl.

POSITIVE: Kjæresteparet Christine Koht og Pernille Rygg vil gjerne bli medlemmer av den nye homobokklubben.