Smålig i Stortinget

Ingress

Meninger

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) vil ikke motta Dalai Lama når han besøker Norge i dagene 7. til 10. mai i år. Det er 25 år siden Tibets åndelige leder mottok Nobels fredspris, og Norgesbesøket er en markering av jubileet i regi av Den norske Tibetkomiteen og Nobelinstituttet. Det er et privat besøk, og som sådan ikke nødvendigvis egnet til å irritere Kina. Ved tidligere private Norgesbesøk er Dalai Lama riktignok blitt mottatt av daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og stortingspresident Jørgen Kosmo (2005) og stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl (2000). Men nåværende president Olemic Thommessen tør ikke.

Presidentskapet i Stortinget er redd for at et møte med Dalai Lama skal se ut som et offisielt besøk. Det er ikke i Norges interesse å møte Dalai Lama nå, sa Olemic Thommessen til NRK. Han begrunnet det med at han ikke vil «nøre opp under dagens vanskelige situasjon». I et intervju i Dagsnytt Atten gikk Stortingets 2. visepresident Kenneth Svendsen (Frp) i detaljer om frykten. Der bekreftet han at Dalai Lama helst ikke bør bruke Stortingets hovedinngang, når han skal møte Trine Skei Grande (V) og andre medlemmer av Stortingets Tibetkomite. De får ikke bruke Lagtingssalen for å ta ham imot, men er henvist til et møterom i fjerde etasje.

Dalai Lama må altså «gå kjøkkenveien» når han besøker landet som i 1989 tildelte ham Nobels fredspris. Det hadde nesten vært komisk, om det ikke hadde vært så uverdig. Norge feirer i år 200 årsjubileum for Grunnloven, og i dagene før 17. mai vil menneskerettigheter sannsynligvis bli innskrevet i en endret og modernisert grunnlov. Det er mer enn ironisk at debatten om menneskerettighetenes plass i vår grunnlov skjer parallelt med Dalai Lamas besøk. Det er jo nettopp på grunn av en Nobelpris til en kinesisk menneskerettighetsforkjemper - Liu Xiaobo i 2010 - at norske politikere skjelver sånn for Kina.

Kina bruker sine økonomiske muskler, særlig overfor små nasjoner, til å bringe all internasjonal kritikk til taushet. Det er tragisk hvis det lykkes i Norge også. Både utenriksminister Børge Brende og stortingspresident Olemic Thommessen har tidligere vært formenn i Stortingets Tibetkomite. De møter seg selv ettertrykkelig i døra når det gjelder. Tidligere Vårt Land-redaktør Thor Bjarne Bore har uttrykt det slik: «Jeg blir bekymret hvis regjeringen skal drive billigsalg på prinsipper - kan vi ikke møte Dalai Lama, bør vi frasi oss utdelingen av Fredsprisen.» Den bekymringen deler vi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.