DEBATT

Debatt: Faglitterært fond

Smålige regelryttere i NFF?

Det faglitterære fond i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) har nylig bestemt følgende: Jeg må tilbakebetale kr 27.000.

MÅ TILBAKEBETALE: Tone Bergli Joner vurderer på melde seg ut av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) fordi hun mener foreningen må utvise skjønn. Foto: Sveinung Uddu Ystad, Dagbladet
MÅ TILBAKEBETALE: Tone Bergli Joner vurderer på melde seg ut av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) fordi hun mener foreningen må utvise skjønn. Foto: Sveinung Uddu Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er en tredel av tremånedersstipendiet jeg mottok til en bok jeg brukte et halvt år på. Grunnen er at jeg i sommerstresset med å få boka om KRLE-faget ferdig før valget, ikke finleste avtalen godt nok.

Jeg overså et nytt tillegg i avtalen fra 2009, lagt til for «kvalitetssikring»: At 1 – én fagperson måtte ha gjennomgått hele manuset før utgivelse.

Det var over ti år siden jeg sist mottok prosjektstipend. Da fantes ikke et slikt krav.

Har fondet utvist «skjønn»?

Fondet sender med sin avgjørelse tre signaler:

1. De overser at jeg ikke er en debutant, men en fagperson når det gjelder emnet jeg skriver om, og at andre fagpersoner i tillegg har lest deler av manus. (Se Dagbladet 11.12.)

2. Fagforfattere får vesentlig mindre royalty enn skjønnlitterære. Av solidaritetshensyn skal en del av royaltyen gå til fondet og deles ut som stipend til uetablerte forfattere.

Titalls av mine 71 bøker var bestselgere og flittig utlånt på biblioteket. De har innbrakt ganske store midler til fondet. Er det bare meg som synes «tilbakebetalingen» er en litt smålig avgjørelse?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer