DEBATT

Debatt: Liberalismen

Småmannsgalskap fra Civita

Det er en grunn til at vi har fått begrepet «høyrebølge» i språket vårt.

REDAKTØR: Mímir Kristjánsson er redaktør av boka «Ingen mennesker er født frie – Kritikk av liberalismen».


Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REDAKTØR: Mímir Kristjánsson er redaktør av boka «Ingen mennesker er født frie – Kritikk av liberalismen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Med hvilken rett kan man hevde at liberalismen, som politisk ideologi, har spilt en dominerende rolle i vår del av verden de siste fire tiårene?», spør Civitas Lars Peder Nordbakken i sin kritikk av vår nye antologi «Ingen mennesker er født frie. Kritikk av liberalismen».

Mottakelsen av vår bok kan gi en viss pekepinn på det. Rådgiver Hilde Nagell i den LO-eide Tankesmien Agenda skriver at hun «ikke kan komme på noen annen ideologi enn liberalismen» når vår tids store utfordringer skal løses. Svein Tuastad, med bakgrunn i SV, mener at en sosialisme som ikke er forankret i liberalismen ikke har livets rett.

Det er merkelig at mens så mange på venstresida rett og slett ikke klarer å få øye på alternativer til liberalismen, så insisterer Nordbakken i den «liberale tankesmien» Civita på at liberalismen slett ikke er hegemonisk! Her grenser Nordbakkens falske beskjedenhet på liberalismens vegne til rein og skjær småmannsgalskap.

De aller fleste som kan litt om norsk, europeisk eller amerikansk historie vil vite at de siste fire tiårene har vært preget av økende økonomiske forskjeller, deregulering av markeder og privatisering og delprivatisering av statlige selskaper. Fagbevegelse og sosialdemokratiske partier har tapt terreng, mens høyrekrefter har vunnet fram. Det er en grunn til at vi har fått begrepet «høyrebølge» i språket vårt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer