Småmorsomt

Det er småmorsomt, når Boyzvoice tyner sin ironiske suksess for mer enn den strengt tatt er verdt, men behøvde det bli en hel film?

Selvfølgelig er popbransjen et takknemlig offer med sine kyniske salgstriks overfor et ungt publikum. Guttebandenes velberegnete frieri til pubertetsjenter roper særlig høyt på raljering. Formodentlig var det en skrekkelig ironisk overraskelse for Espen Eckbo & co., da det viste seg at pikebarna gikk rett i fella og at alle kuer lar seg melke på en gang: Pengene klinger i kassa fra platesalg og filmstøtteordninger, mens boyzen kan lene seg tilbake på pinnestolene med et skeivt smil. Parodien mister muligens noe av den kraften den en gang kan ha hatt, men «so what», som det heter internasjonalt.

Gode øyeblikk

Alle som har sett Rob Reiners hysterisk morsomme rockebandparodi «This Is Spinal Tap» (1984), vil nikke gjenkjennende til «Get Ready To Be Boyzvoiced». De norske guttebarna snor seg over samme lest, med «dokumentariske» intervjuer, hjelpeløse studioinnspillinger, jentehistorier og fanteri i fleng. 16 år etter ville det nærmest vært et under om en norsk billigproduksjon fortonte seg like frisk. Fleipen er velkjent, virkeligheten har vartet opp med atskillige popavsløringer siden den gangen. Hvem husker Milli Vanilli? Enkelte gode bifigurer, særlig Linn Skåbers «promobabe» fra Boyzvoices plateselskap, bidrar med treffende øyeblikk, manager Timothy Dahles (Henrik Elvestad) sleske framtoning har sine pussige stunder, boyzen selv trår glimtvis til i intervjuer og skandaleopptredener. Parodien i ballader som «Twelve Year Old Woman» vil nok gå tapt for gruppas hovedpublikum. Filmens største problem er dens overdrivelser. Lengden er den mest åpenbare. Det ser ut som om regissørene har strevd for spillefilmtida, i stedet for at saksa ble brukt til stram redigering.

Overkarikert

Eckbo har tatt på seg flere hatter enn lurt er og burde for eksempel ikke spilt sin egen fan Ove - en overkarikert fyr i stilbrudd med resten av verkets forsøk på dokumentarisk tone. Ironi er et skarpt, humoristisk våpen. Det kan også bli sløvt, når man forelsker seg i sin egen stil og en idé gullkantet nok til å bli lagt ut som dusinsalgsvare.

SYNGER, KANSKJE: Boyzvoice går i studio og skal synge, på en måte.