Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Smålighetens år

Regjeringens statsbudsjett gir ikke mer frihet til folk flest, tvert om.

Smålig: Gjermund Hagesæter (FrP) skryter av å ha gitt mer frihet til folk flest, det er vel heller tvilsomt, skriver kommentarforfatterne.
Smålig: Gjermund Hagesæter (FrP) skryter av å ha gitt mer frihet til folk flest, det er vel heller tvilsomt, skriver kommentarforfatterne. Vis mer
Meninger

Frps finanspolitiker Gjermund Hagesæter skriver i Dagbladet den 11. desember at han tror statsbudsjettet fra 2015 vil bli husket som et år der familiene fikk mer frihet. Det er vel heller tvilsomt. De fleste vil nok huske 2015 som smålighetens år, der plastposeavgiften kom til, der de rikeste fikk milliardskatteletter og barnetillegget for uføre ble kuttet.

For en enslig forsørger med tre barn på uføretrygd betyr regjeringens kutt i barnetillegget 5.732 kr. mindre å rutte med i året. For en med fire barn er det enda 30.233 kroner mindre. Det rammer kvinner som har arbeidet i helsesektoren med fysisk tunge arbeidsoppgaver. Det er hun som taper for at de som sponset Høyres valgkamp nå skal få slippe å betale formueskatten.

Samtidig blir barnehagene dyrere, fedrekvoten blir kuttet og arbeidsmiljøloven foreslås kraftig svekket. Kutter vi i pappapermisjonen, gjør det noe med fordelingen av det ulønnede arbeidet i hjemmet, og det svekker kvinners stilling i arbeidslivet. Hvis midlertidige ansettelser blir hovedregelen gjør det noe med det å våge å få barn, det å våge å bli gravid. Når kontantstøtten øker, bidrar det verken til pensjonspoeng eller egen inntekt men til at kvinner blir hjemme. Når barnehagene blir dyrere, går det i feil retning, hvertfall hvis målet er at alle skal delta.

I SVs alternativbudsjett foreslår vi lavere skatt for alle med normale inntekter. Sammenlignet med Frp og Høyres statsbudsjett kommer folk flest langt bedre ut. Noe av dette skattekuttet vil vi dra inn igjen gjennom økte miljøavgifter, men de fleste vil komme bedre økonomisk ut av det likevel. Frp har åpenbart ikke forstått hele grunnlaget for SVs skattepolitikk: Vi omfordeler. De rikeste betaler noe mer skatt, mens vanlige folk betaler mindre. Økte miljøavgifter motsvares med skattekutt til dem med vanlige inntekter. Vi stiller når som helst til duell dersom dere ønsker å se nærmere på hvordan vårt budsjettforslag slår ut for folk flest sammenlignet med regjeringens forslag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media