Smart av vin?

For hundre år siden ville studier trolig ha «påvist» at sigaretter beskytter mot tuberkulose.

KRITISK: Det preges av ønsketenkning når man hevder at alkohol eller vin hjelper mot ulike sykdommer, skriver innleggsforfatteren.
KRITISK: Det preges av ønsketenkning når man hevder at alkohol eller vin hjelper mot ulike sykdommer, skriver innleggsforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||DAGBLADET slår 20. august stort opp at «vin gjør deg smartere». Men det er slett ikke dette som hevdes i den vitenskapelige rapporten som oppslaget bygger på. Den viser ganske riktig bedre hjernefunksjon blant eldre, moderate vindrikkere i Troms enn andre. Rapporten slår imidlertid ikke fast at ulikhetene skyldes vinen, men sier at den like gjerne kan skyldes forskjeller i «sosioøkonomisk status, gunstigere kosthold og andre livsstilsvaner».

De moderate vindrikkerne skiller seg selvsagt fra andre eldre Troms-boere på flere måter enn når det gjelder vin. For tiden tilsier en av middelklassens normer at en skal drikke alkohol og helst vin, men med måte. Av dem som nå ikke drikker alkohol, er få overbeviste avholdsfolk. Mange av ikke-drikkerne er en nokså marginalisert gruppe, som har lav inntekt og utdanning, en mer passiv livsstil, overvekt, oftere er ensomme og deprimert og så videre.

SOM GRUPPE har derfor de måteholdne på mange måter en sunnere livsstil. Det er påvist at særlig moderate vin-drikkere i Nord-Europa på flere områder har en sunnere livsstil enn de fleste andre: De spiser mindre mettet fett, mer frukt, grønnsaker, fisk osv., og trener mer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer