Smart gjort, Petter

- Vi tåler å tape penger på «Sofies verden», sier daglig leder i Sirkus AS, Petter Sandberg. På få år er firmaet hans blitt en av de største aktørene i norsk underholdningsbransje.

For 14 år siden startet Petter Sandberg sitt eget management. Firmaet het Petter Sandberg AS, og i stallen sto Åge Aleksandersen og Bjørn Eidsvåg. To år seinere ble Ivar Dyrhaug involvert. I dag er Sirkus AS et selskap med totalt 35 ansatte, fordelt på tre heleide og to halveide datterselskaper.

I Sirkus-stallen står artister fra Morten Harket til Ole Paus og Pelle Politibil. Flere av Norges fremste programledere lar også Sirkus styre sine opptredener: Synnøve Svabø, Otto Jespersen, Anne-Kat. Hærland og Claus Wiese er alle i Sirkus-manesjen. Det har de tjent grovt på.

I tillegg har Sirkus lukrative avtaler med deler av norsk næringsliv, gjennom å skreddersy store arrangementer for firmaer som Statoil og Kreditkassen.

Likevel har Sirkus de siste månedene stått i fokus på grunn av én oppsetning: «Sofies verden».

- Vi har satset i overkant av 20 millioner kroner på musikalen «Sofies verden». Jeg legger ikke skjul på at vi hadde et ambisiøst mål med oppsetningen, kanskje vel ambisiøst, innrømmer daglig leder i Sirkusgruppen, Petter Sandberg.

Milliontap

Tapet ser ut til å bli et sted rundt fem millioner kroner.

- Jeg ser ikke bort fra at vi har overvurdert publikumspotensialet i Oslo og omegn, og selvsagt er jeg skuffet over mottakelsen musikalen har fått. Vi vil tenke oss veldig godt om før vi gjør det igjen. Men jeg utelukker ikke at det vil skje. Det er vanskelig å tjene penger på kultur i Norge, sier Sandberg.

Selv er han lei styret rundt «Sofies verden».

- Dette har gått over alle støvleskaft, og jeg skulle ønske at gjengen bak «Sofies verden» ble tatt alvorlig. For oss innebærer ikke dette noen dramatikk. Vi gjør show hele tida, og tåler et tap. Både enkeltinvestorer og eiere aksepterer å tape penger på virksomheten, sier Sandberg.

Sirkus Produksjon

Likevel utelukker han ikke at «Sofies verden» vil få konsekvenser for selskapets videre virksomhet. Aksjeselskapet Sirkus Produksjon ble dannet i fjor, som et rent teaterproduksjonselskap. Foreløpig står de bare bak «Sofies verden».

- Vi har lært masse om privatteater og musikkteater, og vil tilpasse organisasjonen deretter. Kanskje må noen på kulturbiten finne seg andre ting å gjøre, sier Sandberg.

- Hvem?

- Det er for tidlig å si noe om. Det jeg sier, er at vi må bygge organisasjonen i takt med det som skjer. I dag er det event-biten vi tjener penger på, ikke artistvirksomheten. I fjor tjente vi ni millioner kroner på events, og brukte halvparten av dem på å subsidiere artistdelen, sier Sandberg.

- Hvem taper mest på «Sofies verden»?

- Selskapet. Men ennå er det for tidlig å si hvor stort tapet blir, sier Sandberg.

Sirkus leier Hangar 4 på Fornebu i første rekke ut neste år, og har nye prosjekter i gang på den gamle flyplassen. Hva vil ikke Sandberg ut med, men sannsynligvis blir det billigere enn «Sofies verden».

SIRKUSDIREKTØR: Petter sandberg styrer store deler av norsk underholdningsbransje gjennom sitt Sirkus.