-Smart og nysgjerrig

Michael Nyqvist (47) mener Stieg Larsson skrev et personlig selvportrett i Milleniumtrilogiens hovedperson, Mikael Blomkvist. De to møttes noen år før Larsson døde.

STOCKHOLM (Dagbladet): - Jeg traff Stieg Larsson da han jobbet i magasinet eXpo, og gjennom hans engasjement mot høyreekstremisme og rasisme. Da var han ikke kjent, og ingen av bøkene hans var utgitt. Men jeg kan egentlig ikke si så mye om det møtet, sier den svenske skuespiller Michael Nyqvist, som spiller hovedrollen som Mikael Blomkvist i filmatiseringen av Stieg Larssons bøker.

- Kan ikke eller vil ikke si noe?

- Jeg har fått beskjed om å ikke si så mye om det. Men jeg fikk et veldig godt inntrykk av han, smiler han.

Beundret Larsson

Dagbladet møter den hemmelighetsfulle skuespilleren i Stockholm. For første gang har utenlandsk presse sluppet til under filminnspillingen av Stieg Larssons andre bok, «Jenta som lekte med ilden». Selv om han ikke var en nær venn av forfatteren, beundret han Larsson som person.

- Han var en jævlig smart mann. Det er utrolig synd han ikke her blant oss mer, sier han.

Nyqvist har snart jobbet med karakteren gjennom to filmer. Den første, «Menn som hater kvinner», har premiere på norske kinoer i mars neste år. Nå føler Nyqvist at han endelig begynner å dra kjensel på sin egen rollefigur.

- Vet du, når jeg spiller Mikael Blomqvist er det som å spille Stieg Larsson selv. Blomqvist er nesten som et selvportrett av Larsson.

KJENTE LARSSON: Michael Nyqvist spiller hovedrollen, Mikael Blomquist, i filmatiseringen av Stieg Larssons bøker. Foto: NINA HANSEN
KJENTE LARSSON: Michael Nyqvist spiller hovedrollen, Mikael Blomquist, i filmatiseringen av Stieg Larssons bøker. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Begge er nysgjerrige på mennesker, og de ser aldri ned på noen. I tillegg er begge svært målbevisste og har et tungt lodd inni seg. Mens andre jager i ulike retninger hele tida, vet de liksom alltid hvilken vei de skal gå, forklarer han.

Nesa brakk i ringen

Scenen spilles inn i Djurgårdens Boxningsförening i Stockholm. Filmens hovedkarakter Mikael Blomqvist møter boksetrener Paolo Roberto, som spiller seg selv i filmen.

- I denne scenen har Blomqvist oppsøkt Roberto fordi han er på desperat jakt etter Lisbeth Salanders. Hun er anklaget for alvorlige kriminelle forbrytelser, men Blomqvist tror hun er uskyldig og vil hjelpe henne. Han må bare finne henne først. Derfor håper han at noen i boksemiljøet kan hjelpe ham.

Bokseringen er ikke en ukjent arena for Nyqvist. Da han var yngre bokset han flere ganger i uka. Helt til nesa knakk.

- Jeg var ung og sint, og boksing var en måte å få ut aggresjon på. I tillegg ville jeg gjerne bli like kjekk og tøff som Marlon Brando. Dessverre brakk jeg nesa flere ganger, og kunne aldri bokse igjen. Den er fremdeles like ubrukelig i dag, sier han. Han bretter opp det ene buksebeinet og smører smertestillende salve på et rødt og hovent høyrekne.

- Jeg skadet nettopp kneet i en boksekamp, forklarer han.

- Men du sluttet jo å bokse etter at nesa brakk?

-Smart og nysgjerrig

- Nja. Etter at jeg var ferdig med Marlon Brando-fasen sluttet jeg aktivt med boksing. Men sannheten er vel at jeg bokser litt fremdeles. Jeg trener med sønnen min. Han er 12 år.

Mer hjerne enn kne

Han bekymrer seg lite for at et ødelagt kne kan bli et problem for filminnspillingen.

- Selv om «Jenta som lekte med ilden» er en film med mye høyere tempo enn den første filmen, er ikke denne filmen en klassisk actionfilm. Det er konspirasjonen og avsløringer som først og fremst driver filmen, og ikke bare kampscener. Det krever mer av hjernen enn av kneet, kan du si, ler han.