Smart spenning om terror

Bare sjelden inviterer en actionthriller publikum til faktisk å bruke hodet, mens bomber og granater smeller foran øynene på oss. «The Siege» er en slik. Enda Bruce Willis er barskt til stede.

Filmen handler om terrorisme, konsekvensene av den og ikke minst det såkalt siviliserte samfunns reaksjoner på bakholdsangrep fra utgrupper. Alle de tradisjonelle ingrediensene er til stede _ fart, spenning, eksplosjoner og biljakter _ i et New York etter hvert beleiret av frykt.

Midt i ildlinjen står Denzel Washington som den demokratisk anlagte, skikkelige FBI-agent Anthony Hubbard. Hans oppgave er å få has på arabiske terrorister, utøvende stadig mer halseløs vold mot sakesløse amerikanere. Til hans unnsetning kommer CIA-agenten Elise Kraft (Annette Bening), en dame med de rette kontakter for å komme dævelskapen til livs, men også med en skjult agenda i tråd med sin etterretningsbakgrunn. Samarbeidet mellom dem er mildt sagt ladet. Terroren øker. Hæren kommer på banen anført av general William Devereaux (Bruce Willis). Arabisk-ættede amerikanere blir internert.

Politisk korrekt

Scenene fra leiren minner om USAs virkelige internering av japanere under krigen. De er noen av flere elementer i «The Siege» som bl.a. stiller spørsmål ved hvordan et demokrati kan bekjempe terrorister. I USA ble filmen møtt av protester fra noen arabere. Ærlig talt må de tåle denne. Edward Zwick («Glory») har laget en meget politisk korrekt film og går nesten omveier for å vise hvordan alle folk og raser kan stå sammen.

Både Washington og Bening har roller av mer sammensatt karakter enn vanlig er i denne typen filmer og spiller godt mot hverandre. Spennende og vellaget, altså. Og Bruce er Bruce.

TØFFE KARER: Bruce og Denzel må du ikke spøke med.