KRASS: Löfven framsto på ingen måte som noen slagen mann i går, men krass, kampklar og refsende. Forsvarsminister Peter Hultqvist i bakgrunnen blir sittende inntil videre. Foto: TT/NTB Scanpix
KRASS: Löfven framsto på ingen måte som noen slagen mann i går, men krass, kampklar og refsende. Forsvarsminister Peter Hultqvist i bakgrunnen blir sittende inntil videre. Foto: TT/NTB ScanpixVis mer

IT-skandalen i Sverige:

Smart trekk av Löfven

Sveriges statsminister hadde tre dårlige alternativer etter at opposisjonen satte regjeringens framtid i spill. Han imponerte.

Kommentar

Krisen var en realitet da opposisjonen i den svenske Riksdagen onsdag erklærte mistillit mot tre av statsrådene. Det kunne ha endt med hele regjeringens avgang. Statsministerens løsning splitter opposisjonen, men gjør at det endelige utfallet ennå ikke er klart. Stefan Löfven var på gårsdagens pressekonferanse nærmest truende i formen.

Bakteppet var IT-skandalen knyttet til den svenske Transportstyrelsen, der outsourcing har gjort at utlendinger uten sikkerhetsklarering har hatt tilgang til hemmeligstemplede opplysninger. Det er en alvorlig sak som bør få konsekvenser, og de siste dagene har svenske kommentatorer overgått hverandre i å kreve statsråders avgang. Det konstitusjonelle ansvaret er infrastrukturminister Anna Johanssons, men både innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist skal ha kjent til situasjonen lenge før statsminister og ansvarlig statsråd ble informert.

Saken ble av opposisjonen selvsagt innmeldt til Riksdagens versjon av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Uten å vente på granskningen, bestemte så en majoritet i Riksdagen seg for å reise mistillitsforslag. Det rammet alle de tre nevnte statsrådene, selv om Vänsterpartiet bare ble med på mistilliten mot Johansson. Særlig pikant var situasjonen fordi de tre involverte statsrådene var blant Löfvens viktigste brikker i regjeringen. Deres kombinasjon av intern posisjon i partiet, popularitet blant velgerne og respekt på tvers av blokkene i Riksdagen har vært en styrke for regjeringen. Slik ble IT-skandalen et høyt politisk spill.

I en vanskelig situasjon hadde statsminister Stefan Löfven tre mulige valg: Trekke seg, og med det utløse regjeringskrise. Det finnes ingen majoritetsalternativ, siden de borgerlige partiene er dypt uenige om strategien overfor Sverigedemokraterna. Löfven kunne gjøre rokeringer i regjeringen, i så fall var det ventet at alle tre statsråder måtte gå. Eller han kunne utlyse nyvalg. Stemningen var derfor dramatisk da regjeringen inviterte til pressekonferanse i går formiddag.

Löfvens løsning overrasket. Johansson og Ygeman trer ut av regjering, men Hultqvist blir sittende. To nye statsråder ble utpekt i går, mens forsvarsminister Peter Hultqvist foreløpig altså skal fortsette.

Löfven erklærte høylytt at det ikke er tid for noe nyvalg, i ei tid der EU er i krise, Sverige står overfor store reformer og den sikkerhetspolitiske situasjonen er usikker. Han refset opposisjonen for mistillitsforslagene, som statsministeren kalte kortsiktig og forhastet før noen granskning var gjennomført. «I en urolig tid tjener det ikke Sverige å kastes ut i noen politisk krise,» sa Löfven. Han slo fast at Hultqvist er hans forsvarsminister, og formante hver enkelt representant i Riksdagen om å tenke seg grundig om før de eventuelt stemmer for det «helt useriøse» mistillitsforslaget mot en statsråd uten ansvar for skandalen som utløste det. «De som ennå mener han må gå, må ta ansvaret fullt ut.»

Statsministeren slo fast at regjeringen har mye den vil ha gjort før valget neste år, og mener et regjeringsskifte vil skade Sverige. Det sies om Löfven at han er best når han er sint. I går framsto han på ingen måte som noen slagen mann, men krass, kampklar og refsende. Både hans Socialdemokraterna og Vänsterpartiet har dessuten meldt forgjengerne i den forrige regjeringen, Alliansen, inn til konstitusjonskomiteen for den samme IT-skandalen. Den omstridte outsourcingen startet nemlig under dem og daværende statsråd Annie Lööf, Centerpartiets partileder.

Alliansen havnet ved Löfvens trekk i en strategisk knipe. Regjeringen er utvilsomt svekket etter skandalen, opposisjonspartiene tilsvarende styrket. Det kan endre seg om man insisterer på å avsette en populær minister uten konstitusjonelt ansvar for det som har skjedd. Uten noen granskning å støtte seg på, er det heller ingen grunn til å slå fast at Hultqvist har ment å skjule problemene i Transportstyrelsen. Han sier han som forsvarsminister derimot har gjort sitt for å sørge for at situasjonen ikke skulle svekke svensk forsvarsevne. Hultqvists posisjon er sterk både internasjonalt og langt inn i Moderaternas rekker, og de første målingene i går viste at velgerne var positive til Löfvens løsning. Også på borgerlig side har det vært strid rundt at mistillitsforslagene rammet to statsråder uten konstitusjonelt ansvar for skandalen, i tillegg til infrastrukturministeren. Dessuten vet ingen ennå om situasjonen har ført til noen faktisk lekkasje, og verken Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten mener Sverige har tatt skade av det som har skjedd.

Splittelsen i opposisjonen ble derfor synliggjort i går, og partilederne i Moderaterna, Liberalerna og Centerpartiet nølte lenge med å kommentere regjeringsrokeringen. Vänsterpartiet sa seg fornøyd med Johanssons avgang, mens Sverigedemokraterna og Kristdemokraterna raskt var ute med fortsatt ønske om mistillit.

Etter flere timer i møte endte Alliansen derfor på et kompromiss. De opprettholder mistillitsforslaget, men avlyser å sammenkalle Riksdagen ekstraordinært. Regjeringen kan altså fortsette som før ei stund til. Og Löfven har igjen både neste trekk og flere mulige utganger. Det er faktisk ganske imponerende.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.