Småsøte skoletroll

Hadde vi ikke visst bedre, kunne vi trodd William Shakespeare førte en hvileløs tilværelse i Hollywood, leverende filmmanus på akkord. Her er hans «Troll kan temmes» henlagt til velkjent, amerikansk skolemiljø.

Gil Jungers tilrettelegging av klassikeren er svært løs, ganske frisk, tidvis vittig, overmåte forutsigbar, og den inngår i en flom av tenåringsfilmer med en rekke forterpede fellestrekk {ndash} flere av dem basert på verdenslitteraturens giganter. La oss bare nevne de kinoaktuelle «She\'s All That» (Bernard Shaws «Pygmalion») og «Et farlig spill» (Choderlos de Laclos\' «Farlige forbindelser»).

«Macbeth»-sitater

Herværende romantiske komedie utspiller seg på Padua High School i Seattle i stedet for Padua i Italia, heltinnen heter Kat og ikke Kate, helten Patrick er den moderne versjonen av Petruchio i en film med stadige Shakespeare-referanser. Dikterens sonetter kan faktisk rappes, viser det seg, og et par av figurene river av seg «Macbeth»-sitater fortere enn Thorbjørn Jagland kan si «Jens Stoltenberg».

Forslitt

For øvrig står den vakre, egensindige Kat (Julia Stiles) og hennes omsvermede søster Bianca (Larisa Oleynik) i sentrum. Sistnevnte får ikke lov av den grumme far å gå ut med gutter før eldstedatteren gjør det, og da gjelder det med tusk og fanteri å lokke Kat utpå. En aldri så liten bestikkelse til Patrick (Heath Ledger) for å sjarmere damen. Saken er så å si biffere enn biffest.

En del morsom dialog, en dose forsonende raljering med amerikansk skoleidyll, samt et par løsslupne innfall gir «10 ting...» sjarm, men filmen inneholder så mange forslitte elementer og sekvenser at den faller lang. Gad vite hvor mange opprivende skoleballscener vi egentlig må igjennom i løpet av et liv.