Småstilig ego-massasje

Quentin Tarantino er fortsatt hipp og kul. Han er så kul at han synes han må vise oss det i to og en halv time. «Jackie Brown» er for tynn til det. Men Pam Grier holder.

Med henne har Tarantino igjen hentet fram en forgangen stjerne. Ære være ham for det. Grier spilte i såkalte blacksploitation-filmer på 70-tallet, filmer med svarte stjerner beregnet på et svart publikum. Forhåpentlig får hun en ny vår gjennom denne tittelrollen.

Resten av besetningen er ikke dårlig den heller. Samuel L. Jackson som Ordell Robbie er sjef i verstingklassen, mens Robert De Niro spiller Louis, et suppehue av en kjeltring. Du vet du sitter og ser på en tikkende bombe.

Smart heltinne

Jackie selv arbeider for et lusent, lite flyselskap og smugler penger for Ordell på si. En dag blir hun tatt på fersken med dollar og dop i bagasjen av to politimenn, og går motvillig med på å hjelpe dem med å ta mannen, noe hun forteller Ordell. Damen er sleipere enn som så og smir i hop sin egen plan for å lure hele bunten. Uventet hjelp kommer fra kausjonisten Max (Robert Forster). For øvrig Bridget Fonda som narkotisert gangsterkjæreste.

Pussig og kjedelig

Tarantino har selv skrevet manus basert på en roman av Elmore Leonard. De som kjenner Leonard vet at han er mester i beksvart, tørr humor og like god på pussige dialoger. Noen av Tarantinos samtaler i filmen er som skrevet av forfatteren. Det er mange av dem, de er lange, og hele tonen i «Jackie» er dempet i forhold til regissørens tidligere meritter. Hva vold angår rene søndagsskolen sammenliknet med «Pulp Fiction» og «Reservoir Dogs». Likevel umiskjennelig tarantinosk. Språket har ikke overraskende vakt debatt i USA, der bruken av ordet «nigger» har hisset opp bl.a. Spike Lee.

Men mannen har tværet tingene ut minst tre kvarter for lenge. «Jackie Brown» ter seg etter hvert som en stiløvelse av en fyr som er ute og masserer egoet sitt. Historien bærer ikke. Intensiteten går tapt, og det hele blir merkelig: Småstilig, småpussig og kjedelig.

SMART: Pam Grier er «Jackie Brown» i Quentin Tarantinos siste film. Hun er kulere enn den.