Smått om godt

Velsmakende snacks, men ikke den store lørdagsporsjonen.

BOK: Godteri er grumt og gøy. Temaet er stort og spennende nok til at det kan brettes ut i stort format med fargerike, glansede illustrasjoner og en pratsom faktatekst for barn.

«Godteriboka» i serien BokormenFakta har en mer enkel, ja nærmest nøktern ramme. Dermed rettes oppmerksomheten mot innholdet i de historiene forfatteren Cecilie Winger har på lager.

Og det er mye spennende. Om hvordan sukker og annet søtt har vært brukt fra menneskenes første dager. Om kakaoen som kom til Europa fra Mellom-Amerika. Om den salige blandingen av sukker og kakao som etter hvert oppsto. Om moderne produktutvikling i sjokoladefabrikkens laboratorium. Om at Roald Dahl aldri har vært i en sjokoladefabrikk, verken før eller etter at han skrev om Willy Wonka.

Boka gir et skikkelig og informativt inntrykk, slik ambisjonen er. Winger har sansen for detaljer som interesserte slikkmunner vil bite seg merke i.

Illustrasjonene til Ellen Christina Sjøwall er enkle og poengterte, og fungerer i forhold til å live opp teksten. Men en bør ikke forvente seg at dette er godteriboka med stor g. Til det er stofftilfanget for avgrenset og formatet for sparsommelig.