Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Smelte- digelen Istanbul

Det mest kritikkverdige man kan si om «Historier om Istanbul», er at den bare er på 122 sider.

BOK: Uten å nøle kaller Thorvald Steen Istanbul «verdens viktigste by». Det er den dessverre ikke lenger. Det moderne Tyrkia har siden 1923 forvaltet sin tolerante kulturarv dårlig. Men i et historisk perspektiv har Steen trolig rett. Byens brokete fortid er fortsatt underrepresentert i europeiske historiebøker. Derfor er Steens bok en liten reprimande - om en stor kulturby under det skiftende navnet Bysants, Konstantinopel og Istanbul.

Boka er krydret med kulturhistorisk snacks og selvopplevde anekdoter fra det moderne Tyrkias gateliv. Vi får vite mye vi har glemt, eller ikke visste. Som at tulipanen ikke stammer fra Nederland, men fra sultan Süleymans private hage. At verdens største lysekrone henger i Dolmabachepalasset. At Kemal Atatürk hadde en yacht som var identisk med kongeskipet «Norge». Med ettertenksom entusiasme guider Steen oss gjennom byens severdigheter i det gamle sentrum. Sigurd Jorsalfar så dem alle våren 1111 og hørte 72 tungemål blant byens én million innbyggere. Globalisering er ikke hva det en gang var.

Istanbul var Europas sentrum på grunn av sin beliggenhet i skjæringspunktet mellom øst og vest. Som Steen påpeker: Byens historiske styrke var at den aldri betraktet islam i opposisjon til den antikke jødiske og kristne kulturen, men som arvtaker. Istanbul delte ikke, men samlet Europa. Dersom dagens myndigheter gjenerobrer denne innsikten, og starter med landets 18 millioner kurdere, er Istanbul avgjort en by for framtida.

Vi andre kan starte med «Historier om Istanbul».

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media