Smerte ble musikk

NEW YORK (Dagbladet): - Kall det hva du vil. Jeg bare synger, jeg, sier Syleena Johnson (24) og smiler bredt. Hun måtte velge mellom psykologi og musikk. Resultatet er cd-en «Chapter 1: Love, Pain and Forgivness», der hun synger om sitt personlige liv.

Syleena er en klassisk soul- og R&B-sanger, og føyer seg inn i rekken av svarte amerikanske kvinner med store stemmer. I motsetning til Erykah Badus eksperimentelle soul, følger Syleena mer i Aretha Franklins fotspor. Tilbake til da musikken kom fra hjertet, sier reklameplakaten.

Liv og død

- God musikk trenger ikke forandres, sier Syleena, som nå debuterer på Jive Records med sanger om personlige opplevelser om livet og kjærligheten.

- Jeg synger om en ung kvinne som hadde forhold til en eldre mann. Han var ikke snill mot henne. Denne kvinnen var meg. I stedet for å sette seg ned og gråte, skrev jeg sangene, sier hun.

Og sangene har en blå undertone med mye følelser. Selv har Syleena sunget hele livet. Faren, Syl Johnson, er en kjent bluessanger i Chicago, og moren var politiker og den første kvinnelige politisjefen i Harvey, sør for Chicago.

Flere kapitler

Syleena ble oppdaget av legendariske R. Kelly. Hun er opptatt av sport og deltok i et selskap han holdt etter en basketballkamp i 1997.

- Jeg gikk rett bort til ham for å gi ham en tape. Jeg maste så mye at han til slutt ga meg telefonnummeret sitt. Året etter fikk jeg kontrakt, jubler hun.

Jive Records har nå hyret Syleena som både sanger og låtskriver, og hun oppfatter tilliten som en enorm sjanse.

- Jeg er ikke bare artist. Jeg har fått full frihet til å skrive mine egne låter, og cd-en er blitt et helt personlig uttrykk, sier hun glad.

Med titler som «She Don't Mean A Thing» og «Ain't No Love» slår hun an en tone som ligger soul og R&B meget nær. Med kraft og saft blir det ikke bare hjerte og smerte. Syleena Johnsen har nemlig sikret seg.

- Jeg kalte plata «Chapter 1». Dermed kan jeg lage annet kapittel også, flirer hun.

<B>KLASSISK:</B> Syleena Johnsen satser på musikk som kommer fra hjertet og går i Aretha Franklins klassiske fotspor.