TIL SPOTT OG SPE:  Under årets karnevalfeiring i Mainz ble Bayern München-president Ulli Hoeness' skattesak latterliggjort under plakatene "selvangivelse" og "skattekontor". Foto: AFP / NTB Scanpix
TIL SPOTT OG SPE: Under årets karnevalfeiring i Mainz ble Bayern München-president Ulli Hoeness' skattesak latterliggjort under plakatene "selvangivelse" og "skattekontor". Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Smertefull dobbeltmoral

Avsløringen av millioner gjemt vekk på hemmelige konti i Sveits, feier gloriene av Tysklands mest oppkjeftige debattanter.

Kommentar

 BERLIN (Dagbladet): Sjefsfeminist, redaktør og høyrøstet deltaker i allehånde samfunnsdebatter gjennom 40 år - Alice Schwarzer (71) - må ha hatt en dårlig smak i munnen mens hun gjennom hele fjoråret fulgte med på hvordan Uli Hoeness - på alle kanaler - fikk plukket fjæra av seg. Politikere, fotballhelter og helt vanlige kvinner og menn på gata sto i kø for å gi uttrykk for sin forakt over at nettopp gullgutten bak FC Bayern München tydeligvis er en simpel skattesnyter.

OG SÅ NETTOPP han - som alltid kjeftet opp om forskjellen på rett og galt, og viktigheten av at vi alle må opptre som samfunnsbevisste borgere og medmennesker. Han - som alltid var først ute med spydige bemerkninger og fordømmende kommentarer overfor små og store lovbrytere - satt nå ettertrykkelig i klisteret.
Ulli Hoeness (62) så ut som en pisket hund da han første gang dukket opp foran et kamera for å forklare seg om mange års omfattende millionspekulasjoner over hemmelige konti i Sveits, og hvorfor Bayern Münchens maktfulle president og styreformann aldri hadde betalt skatt av fortjenesten. Han visste at det allerede brant i kjeller og på loft da advokater og revisorer ble satt i sving med å få tråklet sammen et regnskap over de siste ti åra økonomiske utskeielser i det tidligere så trygge - og skattefrie - nabolandet. For Uli Hoeness hadde grunn til å frykte at navnet hans kunne befinne seg på en DVD med hemmelige kontoopplysninger som en utro bankfunksjonær nylig solgte til tyske skattemyndigheter.

PLANEN VAR å oppnå straffefrihet ved å benytte den spesielle tyske muligheten til selv å melde fra om ubeskattede midler i utlandet. Haken ved løsningen er at den ikke virker hvis snøballen allerede har begynt å rulle. Og nettopp dét kan være tilfelle i denne saken, for ukemagasinet Stern brakte nyheten dagen før Uli Hoeness rakk å stille opp hos kemneren.

FOTBALLPRESIDENTEN belærte journalistene nedlatende om at han - det skikkelige mennesket - ikke ville kommentere en sak som var under etterforskning. Han vedgikk imidlertid å ha begått sitt livs dumhet. Men nå hadde han skjønt at dette ikke var bra, så derfor er det heller ingen grunn til å mase mer om slike pinlige greier. Et par dager seinere mistet han imidlertid kontrollen, og gneldret at hele katastrofen var medienes skyld. Men de skyldige kunne bare vente. Hoeness personlig skulle fotfølge hele svinebanden gjennom samtlige rettsinstanser.

ULLI HOENESS MÅ nå ta plass på tiltalebenken. Etterforskning har vist at han unnlot å betale inn 28 millioner kroner i skatt. Hans advokater vil forsøke å få ham av kroken ved å argumentere med at det var Hoeness selv som sa fra. Beløpet er imidlertid så høyt at de fleste prognoser snarere peker mot tre til fire års ubetinget fengsel.

ALICE SCHWARZER (71) fløy i flint på hjemmesida si bare et par timer etter at hun på Spiegel Online ble avslørt som mangeårig skattesnyter. Da hun i fjor høst dukket opp hos likningsmyndighetene, befant det seg om lag 30 millioner kroner på den sveitsiske kontoen hennes.
Schwarzer skriver oppbrakt og fornærmet at hun har betalt en og en halv million i straffeskatt og tatt pengene sine hjem til Tyskland. Avsløringen av hennes hemmelige skattesaker, måtte være et resultat av at feministmagasinet - hvor hun er redaktør - sto foran en diger kampanje mot prostitusjon.
Som Hoeness mener hun plutselig at skatt er en privatsak - og noe som ikke hører hjemme i offentligheten.

DE TO SELVUTNEVNTE ofre er rørende enige om at pressen har skylda for at de over natta mistet sine gode navn og rykter. Og ingen av dem synes å begripe at folk først og fremst blir provosert av den ufattelige dobbeltmoralen som trer fram - når årtiers høyprofilerte meninger blir betraktet med disse massive skatteunndragelsene som bakteppe.

TYSKERE FLEST er også hoppende forbannet over et antikvarisk skattesystem som tyner hver rest ut av vanlige lønnsmottakere - mens det ikke fanger opp millioner og milliarder som schwarzene og hoennesene får ekspedert til behagelige skattely. Men det vokser nå fram sterke krav om at reglene blir endret, slik at dagens diskrete påtaleunnlatelser blir erstattet med offentlige prosesser og saftige fengselsstraffer. For - som Alice Schwarzer pleide å mene før hun selv ble tatt med buksa nede: «Det private er politisk!».