Smertens stemme

Sterk, men også sterkt problematisk debutroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er vanskelig å være motvillig mot et bokprosjekt som Geir Stian Orset Ulsteins «Piggtrådroser»: En roman om norske fangers opplevelser i konsentrasjonsleirene Büchenwald og Neuengamme. Basert på de omfattende manuskriptene til en av dem som overlevde, samt mange år med samtaler og intervjuer.

Fortellingen er nedtegnet av barnebarnet til overleveren, en debutant som skriver så godt at en skulle tro han har et dusin bøker på samvittigheten, og som håndterer et komplekst og sårbart stoff med stor litterær trygghet. Kanskje er det nettopp tryggheten som sperrer til slutt.

SS-omskolering

Det er enda et absurd kapittel i historien om det tyske riket: Etter at Universitetet i Oslo ble stengt i november 1943, ble knappe 700 studenter sendt til fangenskap på kontinentet, noen til Sennheim i det nåværende Alsace, andre til Büchenwald. Tyskernes mål var å gjøre dem til SS-soldater: Fangene i Büchenwald ble undervist i raseteori og nazistisk statslære av professorer fra Jena. Mens fronten nærmet seg stadig hurtigere, ble nordmennene flyttet på kryss og tvers i riket for å fortsette omskoleringen: Fra Büchenwald til Sennheim sommeren og høsten 44, deretter tilbake til Büchenwald igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer