DEBATT

Debatt: Flyktninger

Smil, du er over 18!

Det er bare rike familier som kan gjenforenes med barn over 18 år.

PÅ FLUKT: Syrere som har flyktet fra Aleppo på grunn av borgerkrigen har slått leir nær grensa til Tyrkia sist fredag. Foto: Anadolu Agency / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: Syrere som har flyktet fra Aleppo på grunn av borgerkrigen har slått leir nær grensa til Tyrkia sist fredag. Foto: Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kake og en liten frokost på senga. Du blåser ut lysene. Dyna rundt deg er varm, og familien, som alle har trengt seg inn på tenåringsrommet ditt, er enda varmere. I dag kan du lovlig kjøpe øl, og du gleder deg allerede til russetiden. Du er 18 år.

Samtidig, i Syria, har 18-årsdagen hatt en helt annen betydning. Jenta, som fylte 18 i fjor, har verken lys eller varme. Hun er fortsatt en datter og søster, men nå sitter hun helt igjen alene. Av sikkerhetsgrunner oppholder hun seg for det meste innelåst på et rom.

Far har flyktet til Norge og fått asyl, og mor og lillebror har fått familiegjenforening. Flyktningers rett til å gjenforenes med sin nærmeste familie anerkjennes av Norge gjennom et unntak fra underholdskravet. Dersom de søker innen ett år etter at far har fått asyl, er det ikke et krav at han må vise at han kommer til å tjene svimlende 306700 kroner, som nyankommet flyktning.

Det er bra og viktig at flyktninger får dette unntaket. Hvis ikke ville mange familier i realiteten være splittet for alltid. Men unntaket gjelder ikke for alle.

Norge anerkjenner samtidig at også barn som har fylt 18 år fortsatt kan være en del av familien, forutsatt at de er ugift, alene igjen i hjemlandet og fortsatt forsørges av familien. De fleste foreldre vil påpeke at en 18-åring fortsatt har behov for omsorg, støtte og familie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer