Smil for «Smilet i øyet»

Norsk film er nå også populær i utlandet. Den norske dop og ravekulturen inntar USA.

Det er den norske filmen «Smilet i Øyet» som har dratt over kjølen etter mer oppmerksomhet. Og det får den.

For et par dager siden ble dokumentaren vist i Chicago, på The Polish Filmfestival i en kinosal med plass til 2000 pulikummere.

Amerikansk presse interessert

Filmen skapte engasjement i salen. Etter filmen deltok mange med innlegg og spørsmål.

Den amerikanske pressen har også lagt merke til filmen. Filmens regissør, norske Piotr Kuzinski, som er født i Polen, ble intervjuet på TV og radio.

Avisa Chicago Reader fokuserte spesielt på filmens universelle vinkling - at dens skjebnehistorier like gjerne kunne vært hentet fra hvilken som helst vestlig urban setting.

Amerikaturen resulterte også i invitasjon til to andre viktige amerikanske filmfestivaler.

Kvalitetsfestival

The Polish Filmfestival in America er anerkjent, og er blant annet kåret av avisa New York Times til en av de 5 viktigste europeiske filmfestivaler i Nord-Amerika.

Avisa The Chicago Tribune kaller den for «Chicago success story».

Festivalen har over 35000 besøkende. Den har også satelittarrangementer og visninger i New York, Los Angeles, Seatle, Minneapolis og Boston.

Festivalen menger seg med de største navn blant regissører og skuespillere med polsk bakgrunn. Roman Polanski, Andrzej Wajda og Krzysztof Zanussi deltar jevnlig med sine filmer.

I år deltok foruten Piotr Kuzinskis «Smilet i Øyet» Agnieszka Hollands «Julia Walking Home», Pawel Pawlikowskis «Last Resort» og Andrzej Wajdas «Polish School of Film».

En rå virkelighet

Dokumentaren «Smilet i øyet» beskriver rave- og house-partymiljøet. Vi møter tre unge jenter hekta på dop og en mor som har mistet sin datter på grunn av ecstacy. Vi ser ser hvordan de fire skjebnene krysser hverandre gjennom et år med opp- og nedturer. Den sanne historien om sytten år gamle Stine som døde blir fortalt av hennes mor.

Vi møter Carina som jobber på bensinstasjon og som DJ. Og hun går helst ikke glipp av et party

- Jeg vil sjokkere mennesker, kjedelige mennesker som ikke opplever noenting, sier Carina.

Helene har vært utsatt for en pietistisk oppdragelse, mobbing og voldelige kjærester. Men hun er likevel ikke knust. Helene bruker erfaringene sine til å skrive sanger, og realiserer drømmen om anerkjennelse som popartist.

Eilen er ei glad jente som liker å eksperimentere, men noe forandrer seg da hun tragisk mister sitt livs kjærlighet. Nå vil hun hjelpe andre, og forandre på det hun finner galt ved virkeligheten.

Filmen hadde norgespremiere i september, og så langt har 17.370 sett filmen.

The Polish Filmfestival in America

Smilet i Øyet

<B>MISTET DATTEREN:</B> I filmen får vi møte Gro som mistet datteren Stine. Hun døde av ecstacy.
<B>FORTELLER SINE HISTORIER:</B> Helena, Carina og Eilén.
<B>FORNØYD:</B> Filmregissørene Piotr Kuzinski og Bente Olav Kuzinski har laget filmen «Smilet i øyet».
RAVE SENTRALT:</B> Her går jentene på fest.