TOMMEL OPP:  Da Anita Krohn Traaseth 8. mars lanserte sin bok "God nok for de svina" var begeistringen til å ta og føle på. Foto: Olav Olsen / Aftenposten / NTB Scanpix
TOMMEL OPP: Da Anita Krohn Traaseth 8. mars lanserte sin bok "God nok for de svina" var begeistringen til å ta og føle på. Foto: Olav Olsen / Aftenposten / NTB ScanpixVis mer

Smilefjesking

Kvinner smiler for mye i sosiale medier. Hold opp med det.

Kommentar

Nå skulle jeg føyd til et smileblunkefjes, så hadde alle skjønt at jeg tulla. I hvert fall litt. På en dårlig dag kan jeg bli like grinete som min kollega i Bergens Tidende, Frank Rossavik. Han avfølger alle på Twitter som bruker smilefjes.

Det er flott at kvinner heier på hverandre, men det kan bli for mye av det gode. Når det flommer over av hjerter og tomler opp, dukker jeg ned i kommentarfeltet for å balansere sukker med syre. Ingen hjerter der, nei. Bare edder og galle.

Det fikk også kvinnene som i Aftenposten lørdag ble presentert som en ukritisk heiagjeng for hverandre. Blonde var de også. Riktignok var det toppledere, hjernekirurger og professorer blant dem, men at kvinner har både hår og kropp, kan virke provoserende og må påtales.

Men, altså, det verste med disse kvinnene var at de slett ikke er verst. De er særdeles vellykkete og fornøyde. Veldig fornøyde, noe de forteller hverandre ustoppelig. Enkelte kan minne om jenter som legger ut en selfie hver annen time for å få opp blodsukkeret: Fina! Søta! <3

Det er hyggelig å få slik respons, og jeg skulle ønske at trollene i kommentarfeltet hadde lært seg å bruke smilefjes i stedet for capslock, eller i det minste sluttet å true folk på livet.

Det er mer sivilisert med smilefjes. I mange år har jeg vært på konferanser hvor kvinner har klaget over at den offentlige debatten er for maskulin, konfronterende og dermed ekskluderende for konsensusorienterte kvinner. De ønsket en mer forsonende tone, en hvor de slipper å gå i krigen bare for å ytre seg.

Problemet er at det er ikke konsensus blant kvinner, like lite som det er blant menn. Kvinner er individer med ulike meninger og ståsted, de må svare for seg og behandles som voksne. Vellykkete menn har til alle tider heiet på hverandre, og det er ikke så mystisk at det samme er tilfellet med kvinner når de inntar lederposisjoner. At kvinnene velger å gjøre det i full offentlighet, er forsonende.

Men det betyr ikke at alle kvinner er enig med dem. Arrangementet var lagt til Grand fordi hotellet for første gang har en kvinnelig direktør, men det er mulig hun som serverte dem vender tommelen ned for Kristin Skogen Lund, selv om de begge er kvinner.

Hvis du risper i overflaten på den nye rausheten, er den ikke særlig raus. Kathrine Aspaas, forfatter av boka «Raushetens tid», tillater seg å diagnostisere alle kritikere og mener de er «trigget av dype, smertefulle mekanismer». Uenighet er rett og slett galskap.

Hadde jeg trodd på helvete, ser jeg for meg en plass hvor alle er enige og smiler hele tida.

KOMMENTARFELTET ER BLITT DEBATTLEDET AV JAN-ERIK SMILDEN.