Smiler inn boksommeren

Utenlandsk krim tar sommerens salgspokal.

Fjorårets litterære salgsbombe var Henrik Langelands «Wonderboy». I år blir det sannsynligvis utenlandsk krim, som håver inn sommerens salgspokal.

Bokhandlerne er nemlig enstemmige om at sommerens suverene bokhit så langt er «Da Vinci koden», av den amerikanske krimforfatteren Dan Brown.

- Den ligger på en desidert første plass, og foreløpig er det mye som tyder på at den blir liggende, sier fagansvarlig på Tanums skjønnlitterære avdeling, Ole Bjerkebakke.

Spennende og litt ukjente

Sommerferien er dog ennå bare så vidt i startfasen, og bokuniverset har flere ferske, spennende godbiter å friste med.

Enten utvalgt lektyre faller på reise, krim, sjekketips, biografier eller ren og skjær skjønnlitteratur.

For ferierende som famler litt i blinde i jakten på god sommerlektyre, kan det derfor være greit å bringe med seg enkelte tips inn i bokjungelen.

Krimlesernes sommeropplevelse

Først og fremst, altså - krimlektyren. For mange gjennomgående uunnværlig med sin fengende, lette underholdningsverdi. En europeisk bestselger på full fart inn til Norge og ut av butikkene, er «Vindens skygge» av Carlos Ruiz Zafon.

En hard konkurrent til Browns slager, og i følge flere en drivende lesefryd for en hver som sluker krim. Av andre sommerslagere kan nevnes danske Jette Kaarsbøls «Den lukkede bok», og finske Arto Paasilinnas «Harens år».

- Her er flere originale nykommere. Betegnende for årets krimlitteratur er at den skiller seg ut fra de sedvanlige krimslagerne som er gjengangere år etter år, sier Bjørkebakke.

Norske litterærhiter

Redaksjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag, Einar Ibenholt, supplerer med flere spennende, men foreløpig litt ukjente, norske utgivelser, deriblant den ferske debutanten Stein Morten Liers «Catch».

- God organisert kriminalitet om norsk samfunnspoliti. En bok som nok garantert vil innfinne seg rundt omkring på solsengene i år, sier Ibenholt.

Han roser også tegneserieguruen Thore Hansens «Blues for en aldrende morder».

- Dessuten bør nevnes Arne Treholts biografi. Den vekker stor nysgjerrighet, fortsetter Ibenholt.

Reise

Sommer og fordypende ferietid er imidlertid mer enn bare skjønnlitteratur.

For mange står reisingen i høysetet, og en bok som tar turistambisjonene på virkelig alvor, er i følge Ibenholt reisehåndboka «Ti på topp».

- En reiseguideserie helt ypperlig for utforskning ved kortere utenlandsopphold, som strekker seg over en langhelg eller en uke. Her får du en ti på toppoversikt over beste restauranter, attraksjoner og steder å bevege seg omkring for en nysgjerrig turist, forteller Ibenholt.

...og sjekking

For den som ønsker seg litt suksess på sjekkeområdet, kan Mads Larsens Pornopung-håndbok være et godt tips. Med sine 123 sjekketriks er det rom for utfoldelse på sjekkfronten hvor enn du befinner deg.

Ellers opprettholder både lydbøker og pocket sitt popularitetsnivå.

Dermed gjenstår bare å glede seg over sommerens ypperlige muligheter til fri utfoldelse blant alt av fengende lesestoff.

(NTB)

SELGER I PALLEVIS: Boken "DaVinci koden" av Dan Brown er sommerens storselger i bokhandelen. Synøva (til venstre) og Katrine Sed plukker med seg et eksemplar på Tanum bokhandel.