Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sminke, et våpenkappløp

Kvinner taper på å bruke sminke, men det er ikke noe de kan gjøre med det.

SKJØNNHET: Den amerikanske artisten Taylor Swift i Oslo Spektrum.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKJØNNHET: Den amerikanske artisten Taylor Swift i Oslo Spektrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sminke er et magisk produkt. Ved hjelp av en god dose kjemikalier kan du løfte kvaliteten på utseendet ditt betraktelig. Det er av stor verdi. Det er godt dokumentert at pene mennesker nyter større suksess. De er også mer ettertraktet som venn og partner, om det er for livet eller for kvelden.

Men sminken kommer ikke uten bivirkninger. Sminke koster både penger og tid, som kunne vært brukt på andre ting, for ikke å snakke om lidelsen dyra påføres i produksjonen. Mer paradoksalt er det at kostnaden for kvinner som helhet er negativ.

Radikalfeministene har rett. Sminking er et våpenkappløp hvor kvinnene er tapere.

Det er som tilskueratferd på en fotballkamp. Hvis noen få reiser seg vil de kunne se banen bedre og få en bedre opplevelse. Men når noen reiser seg er det andre som ikke ser. De må derfor også reise seg. Til slutt ender det med at alle står, men nå er det heller ingen som ser bedre. Siden det å sitte i 90 minutter er bedre enn å stå, er resultatet av at noen reiste seg dårligere enn hvis alle forble sittende.

Den samme logikken gjelder for sminke. Når noen få sminker seg, vil disse nyte godt av dette, men raskt vil andre ta i bruk samme virkemiddel for å ikke tape i konkurransen. Til slutt fører utbredt sminkebruk til å skape kunstig høye forventninger til hvordan kvinner bør se ut. Det tvinger resten inn i folden.

Hvis alle kunne blitt enige om å droppe sminken kunne de konkurrert om de samme knappe godene uten sminke. De kunne sett fotballkampen sittende og ikke stående.

Men det forutsetter at sminke gir samme gevinst for alle. Mye tyder på at det ikke er tilfelle. Det kan nemlig argumenteres for at sminke har en utjevnende effekt ved at de som er aller penest uten sminke har relativt sett mindre å tjene på å ta i bruk sminke enn de som fra naturens side kommer dårligere ut.

Jeg tror dessverre ikke vi kommer unna at utseende vil bety mye uansett hvor mye vi prøver å bekjempe det. Så lenge noen kvinner vil nyte godt av at skjønnhet blir jevnere fordelt, vil det dermed verken være rettferdig eller mulig å komme fram til en regel om at ingen bør bruke sminke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!